Dostupni linkovi

Ultraortodoksni Jevreji moraju služiti vojsku, odlučio izraelski sud


Ultraortodoksni Jevreji protestuju protiv pokušaja promjene vladine politike koja im daje izuzeće od služenja vojnog roka, u Jerusalimu, 26. februara 2024.
Ultraortodoksni Jevreji protestuju protiv pokušaja promjene vladine politike koja im daje izuzeće od služenja vojnog roka, u Jerusalimu, 26. februara 2024.

Izraelski Vrhovni sud jednoglasno je u utorak odlučio da vojska mora da počne regrutovati ultraortodoksne Jevreje u vojnu službu.

Odluka bi mogla da dovede do kolapsa vladajuće koalicije premijera Benjamina Netanyahua, dok traje rat u Pojasu Gaze, piše AP.

Sud je presudio da se, pošto nema zakona koji pravi razliku između učenika jevrejske bogoslovije i drugih regrutovanih lica, sistem obavezne vojne službe u Izraelu primenjuje na ultraortodoksne Jevreje, kao i na sve druge građane.

Prema dugogodišnjim aranžmanima, ultraortodoksni muškarci bili su izuzeti od poziva u vojsku, koji je obavezan za većinu jevrejskih muškaraca i žena.

Ova izuzeća su dugo bila izvor nezadovoljstva u sekularnoj javnosti, a podjela se proširila tokom osmomjesečnog rata, pošto je vojska regrutovala desetine hiljada vojnika i navodi da joj je potrebna sva ljudska snaga koju može da dobije.

Od početka rata poginulo je više od 600 vojnika.

Politički moćne ultraortodoksne stranke su ključni partneri u Netanyahuovoj vladajućoj koaliciji i protive se svakoj promjeni trenutnog sistema, prenio je AP.

Ako izuzeci budu ukinuti, moglo bi da dođe do raspada koalicije, pada vlade i raspisivanja novih izbora.

XS
SM
MD
LG