Dostupni linkovi

Borbe za Bakhmut se 'intenziviraju', kaže Zelenski


Ukrajinski vojnici na položaju u gradu Bakhmut 25. februara 2023.
Ukrajinski vojnici na položaju u gradu Bakhmut 25. februara 2023.

Ruska ofanziva na istoku sve se više usmjerava na grad Bakhmut u Donjecku, saopštila je ukrajinska vojska 28. februara, a predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da situacija postaje "izuzetno teška" za ukrajinske branioce grada.

"Rusija uopšte ne broji ljude, šalje ih da neprestano jurišaju na naše položaje. Intenzitet borbi se samo povećava", rekao je Zelenski.

Ukrajinske snage odbile su više od 60 napada ruskih vojnika u istočnom regionu Donjecka u protekla 24 sata, saopštio je ukrajinski Generalštab na jutarnjem brifingu 28. februara.

Ruski napadi nastavljaju da se fokusiraju na pravce Limansk, Avdijevka i Šahtjorsk, ali glavni vektor ruskog napada ostaje Bahmut, dodaje se.

Zelenski je rekao da "neprijatelj neprestano uništava sve što se može iskoristiti za zaštitu naših položaja za utvrđivanje i odbranu" u Bakhmutu, koji se nalazi u istočnoj oblasti Donjecka.

Ruske trupe pokušavaju da opkole Bakhmut, gdje su borbe pojačane od prošlog mjeseca, u pokušaju da presijeku linije snabdjevanja ukrajinskih snaga, ali su naišle na žestok otpor.

"Naši vojnici koji brane područje oko Bakhmuta su pravi heroji", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju 27. februara.

Zvaničnik američkog ministarstva odbrane je 28. februara rekao da ne očekuje da će Rusija moći da ostvari značajne teritorijalne dobitke u bliskoj budućnosti.

"Možda ćete vidjeti da će mali dijelovi teritorije promijeniti vlasnika u narednim sedmicama i mjesecima", rekao je Colin Kahl, američki podsekretar odbrane za politiku, na saslušanju u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

"Ne mislim da postoji bilo šta što bi sugeriralo da Rusi mogu preći preko Ukrajine i ostvariti značajne teritorijalne dobitke bilo kada u narednih godinu dana."

Zelenski je ponovo pozvao zapadne saveznike Kijeva da opskrbe Ukrajinu ratnim avionima koji bi omogućili ukrajinskim snagama da brane cijelu zemlju od "ruskog terora".

General Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da je situacija u oblasti Bahmuta postala "izuzetno napeta".

"Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je bacio u borbu najbolje pripremljene jurišne jedinice Wagnera (plaćenika), koji pokušavaju da probiju odbranu naših trupa i opkole grad", rekao je Syrskiy.

Generalštab je saopštio da je Rusija izvela osam raketnih i 32 vazdušna udara u protekla 24 sata na istoku.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo izvelo je četiri zračna udara na ruska područja koncentracije, saopštio je Generalštab.

Ukrajinska vojska je prethodnog dana primijetila da Rusija povećava broj trupa na istoku, šaljući svježe kontingente regruta u regiju Luganska.

"Prema dostupnim informacijama, do 200 vojnih obveznika iz Rostovske oblasti prebačeno je na privremeno okupiranu teritoriju regije Lugansk", naveo je Generalštab u večernjem izvještaju.

XS
SM
MD
LG