Dostupni linkovi

Ukrajina zabranila upotrebu aplikacije Telegram zvaničnicima


Logo aplikacije za razmenu poruka Telegram. Ilustrativna fotografija
Logo aplikacije za razmenu poruka Telegram. Ilustrativna fotografija

Ukrajinski nacionalni koordinacioni centar za sajber bezbednost je 20. septembra iz bezbednosnih razloga zabranio korišćenje aplikacije za slanje poruka Telegram za državne zvaničnike, vojno osoblje i zaposlene u ključnoj infrastrukturi.

Centar je citirao šefa obaveštajne službe Kirila Budanova koji je rekao da postoje "osnovane informacije" da ruska obaveštajna služba može da pristupi prepisci korisnika Telegrama i njihovim ličnim podacima.

Ali Andrij Kovalenko, šef centra Saveta bezbednosti za suzbijanje dezinformacija, objavio je na Telegramu da se ograničenja odnose samo na službene uređaje, a ne na lične telefone.

Telegram se u velikoj meri koristi i u Ukrajini i u Rusiji i postao je kritičan izvor informacija od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Ali ukrajinski bezbednosni zvaničnici su više puta izražavali zabrinutost u vezi sa njegovom upotrebom tokom rata.

Sa sedištem u Dubaiju, Telegram je osnovao Rus Pavel Durov, koji je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio da se povinuje zahtevima da se ugase opozicione grupe na platformi VKontakte, koju je prodao.

Durov je uhapšen po sletanju u Francusku u avgustu u okviru istrage o zločinima u vezi sa dečjom pornografijom, trgovinom drogom i lažnim transakcijama na Telegramu.

U saopštenju Saveta bezbednosti navodi se da je Budanov pružio dokaze da su ruske specijalne službe mogle da pristupe porukama Telegrama, uključujući izbrisane, kao i ličnim podacima korisnika.

"Uvek sam podržavao i podržavam slobodu govora, ali pitanje Telegrama nije pitanje slobode govora, to je pitanje nacionalne bezbednosti", rekao je Budanov.

Predsednik Volodimir Zelenski, kao i vojni komandanti i regionalni i gradski zvaničnici, redovno objavljuju novosti o ratu i izveštavaju o važnim odlukama na svojim Telegram kanalima.

Izvor: Current Time, Reuters
XS
SM
MD
LG