Dostupni linkovi

Kremlj kaže da optužbe Francuske protiv šefa Telegrama zahtevaju ozbiljne dokaze


Osnivač Telegrama Pavel Durov.
Osnivač Telegrama Pavel Durov.

Kremlj je saopštio u utorak, 27. avgusta, da će se ozbiljne optužbe koje je Francuska iznela protiv šefa Telegrama Pavela Durova smatrati pokušajem ograničavanja slobode komunikacije osim ako ne budu potkrepljene ozbiljnim dokazima.

Durov, milijarder rođen u Rusiji, uhapšen je u Francuskoj tokom vikenda u okviru istrage optužbi vezanih za slike seksualnog zlostavljanja dece, trgovine drogom i lažnih transakcija na platformi, saopštili su francuski tužioci u ponedeljak.

Rojters nije uspeo da stupi u kontakt sa advokatom Durova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da je Rusija spremna da Durovu pruži svu neophodnu pomoć s obzirom na njegovo rusko državljanstvo, ali da Durovo francusko državljanstvo komplikuje situaciju.

Durov takođe poseduje pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Optužbe su zaista veoma ozbiljne", rekao je Peskov.

"One zahtevaju ništa manje ozbiljne dokaze. U suprotnom će biti direktan pokušaj ograničavanja slobode komunikacije", dodao je portparol Kremlja.

Rusija je ranije pokušala, ali nije uspela, da blokira Telegram i nekoliko puta je kaznila kompaniju jer nije izbrisala ono što je smatrala nelegalnim sadržajem.

Peskov je rekao da se slučaj Durova može posmatrati kao zastrašivanje šefa velike kompanije i doveo u sumnju tvrdnju francuskog predsednika Emanuela Makrona da nije bilo političkog motiva za pritvaranje Durova.

Šef Telegrama mogao bi da bude zadržan u policijskom pritvoru do srede pošto su francuski tužioci rekli da su odredili dodatno vreme za ispitivanje.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG