Dostupni linkovi

Ukrajinci upozoravaju da su teški zimski mjeseci pred njima


Vatrogasci se bore sa požarom u stambenom nasilju oštećenom tokom ruskog raketnog napada, Kijev, 21. septembar 2023.
Vatrogasci se bore sa požarom u stambenom nasilju oštećenom tokom ruskog raketnog napada, Kijev, 21. septembar 2023.

Ukrajina je u četvrtak upozorila da su teški zimski mjeseci pred njima, nakon "masivnih" ruskih raketnih napada koji su ciljali civilnu infrastrukturu, što je rezultiralo mrtvima i ranjenima širom Ukrajine.

Moskva je gađala gradove od Rivnea u zapadnoj Ukrajini do Hersona na jugu, glavni grad Kijev i gradove u centru i sjeveroistoku zemlje.

Najmanje troje osoba je poginulo u Hersonu, a mnogi su ranjeni u drugim dijelovima Ukrajine, dok vlasti i dalje traže žrtve u nekim gradovima.

Rusija je lansirala napade dok se Ukrajina priprema za treću zimu tokom invazije Moskve koja traje već 19 mjeseci, i dok se predsjednik Volodimir Zelenski po drugi put od početka rata nalazi u Vašingtonu.

"Teški mjeseci su pred nama: Rusija će napadati energetsku infrastrukturu i ključne objekte", rekao je Oleksij Kuleba, zamjenik šefa predsjedničkog kabineta. Dodao je da Moskva cilja "civilnu infrastrukturu" širom Ukrajine.

Kijev navodi da je struja nestajala širom zemlje, u skoro 400 gradova i sela, jer je Rusija gađala energetska postrojenja, ali Ukrajina dodaje da je "prerano" da se kaže da li je ovo početak nove ruske kampanje na energetsku infrastrukturu.

Prošle zime, mnogi Ukrajinci su ostali bez struje i grijanja na niskim temperaturama zbog ruskih napada.

U naselju Darnicki na istoku Kijeva, ostaci oborene rakete su povrijedili sedmoro osoba, uključujući i dijete.

U Hersonu na jugu, vlasti su navele da je troje osoba ubijeno u napadima na stambene zgrade.

"Prema policiji, troje osoba je poginulo a petoro je povrijeđeno", naveo je Igor Klimenko, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.

Guverner Hersona, Oleksandr Prokudin, rekao je da su dvije žrtve muškarci stari 29 i 41 godinu.

Gradonačelnik, Roman Mročko, naveo je kasnije da je ubijena i 81-godišnja žena.

Zima u Hersonu bez grijanja i struje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

U Rivneu na zapadu, relativno bezbjednom i udaljenom od ratne zone, vlasti su radile na gašenju velikog požara u autoservisu.

Takođe su naveli da je dio grada bio bez struje.

Maksim Kozicki, guverner susjedne regije Lviv, kazao je da su tri rakete pogodile industrijska postrojenja u Drogobihu, 70 km udaljenom od granice sa Poljskom.

U centralnom gradu Čerkasiju, Klimenko je izjavio da se i dalje traga za žrtvama koje mogu biti ispod ruševina, nakon napada na grad.

Napadi su stigli nakon rata koji traje više od godinu dana, a zima – koja zna biti brutalna u pojedinim dijelovima Ukrajine – je udaljena nekoliko sedmica.

Državni energetski operater, Ukrenergo, saopštio je da je 398 naselja bilo bez struje, jer su napadi oštetili energetska postrojenja širom zemlje.

"Postoje djelimični prekidi snabdjevanja strujom u regijama Rivnea, Žitomira, Kijeva, Dnjipropetrovska i Harkiva", naveli su na Telegramu.

Oleksij Černišov, šef glavne ukrajinske energetske kompanije Naftogaz, pozvao je na smirenost.

"Trebamo biti mirni, količina gasa će biti dovoljna da nam potraje za grejnu sezonu", rekao je na televiziji.

Ruski raketni napadi stižu tokom boravka Zelenskog u Sjedinjenim Državama, u pokušaju da obezbijedi novu pomoć za Ukrajinu – koja vodi kontraofanzivu već mjesecima – uprkos zamora na Zapadu zbog konflikta koji se razvukao.

Trebalo bi da se sastane sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden), i da ide u Pentagon da traži dodatno oružje za Kijev, nakon obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje je osudio ruski "genocid".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG