Dostupni linkovi

Ruski FSB otvorio postupak protiv novinara iz Kurska


Ukrainski historičar Juri Savčuk drži prometni znak u Sudži, Kurska regija, Rusija, 16. 8. 2024. (Ilustrativna fotografija)
Ukrainski historičar Juri Savčuk drži prometni znak u Sudži, Kurska regija, Rusija, 16. 8. 2024. (Ilustrativna fotografija)

Ruska sigurnosna služba FSB saopćila je 22. avgusta da je pokrenula kaznene postupke protiv tri novinara koji su izvještavali iz dijelova ruske regije Kursk pod kontrolom Ukrajinaca zbog "ilegalnog" prelaska granice.

Savezna sigurnosna služba FSB je navela da je otvorila slučajeve zbog ''ilegalnog prelaska državne granice'', kažnjive do pet godina zatvora, javio je AFP.

"Oni će uskoro biti stavljeni na međunarodnu tjeralicu", rečeno je.

Rečeno je da su novinari snimili video snimke na području grada Sudža koji je pod ukrajinskom kontrolom.

RSE sa šokiranim ruskim civilima u mestu koje su zauzele ukrajinske snage
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

FSB je novinara CNN-a imenovao Nickom Patonom Walshom, glavnim dopisnikom kanala za međunarodnu sigurnost, koji je 16. avgusta za američki kanal izvještavao iz Sudže.

Paton Walsh je britanski novinar koji je prethodno izvještavao za Channel 4 News i novine The Guardian u Moskvi.

FSB je imenovao ukrajinske novinare kao Dianu Bucko, koja je izvještavala iz Sudže za novinsku stranicu Hromadske i Olesju Borovik, koja je od tamo izvještavala za televiziju My-Ukraina.

FSB je rekao da je kazneni postupak protiv novinara otvoren pod istom optužbom koju je ranije pokrenuo protiv dvoje talijanskih novinara javnog servisa RAI, Simonea Trainija i Stefanije Battistini, koji su prošle sedmice izvještavali iz Sudže.

Rusija je prošle sedmice pozvala talijanskog ambasadora zbog njihovog izvještavanja i otvorila kaznenu istragu protiv Talijana u subotu.

XS
SM
MD
LG