Dostupni linkovi

Protivrečni navodi Moskve i Kijeva da li je bilo obaveštenja o letu oborenog aviona


Ruski istražitelj kod olupine aviona za koji MOIskva navodi da je prevozi 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, Jablonovo, 24. januar 2024.
Ruski istražitelj kod olupine aviona za koji MOIskva navodi da je prevozi 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, Jablonovo, 24. januar 2024.

Ukrajina i Rusija iznele su protivrečne tvrdnje oko toga da li je postojalo odgovarajuće obaveštenje za obezbeđivanje vazdušnog prostora oko oblasti u kojoj je pao ruski vojni transportni avion koji je, prema Moskvi, prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika, preneo je Ukrajinski servis RSE-a.

Ruski poslanik Andrej Kartapolov rekao je u parlamentu u Moskvi u četvrtak da je ukrajinska vojna obaveštajna služba dobila upozorenje 15 minuta pre nego što je vojni transportni avion Iljušin Il-76 ušao u Belgorodsku oblast u Rusiji, blizu granice s Ukrajinom, i da je Rusija primila potvrdu da je poruka primljena.

Kartapolov nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrepili tu tvrdnju, dok je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov je za Ukrajinski servis RSE-a ponovio da ta služba nije primila ni pismeni ni usmeni zahtev da obezbedi vazdušni prostor gde je avion pao.

Jusov je rekao da je Ukrajina koristila izviđačke dronove u toj oblasti i da je Rusija lansirala ofanzivne dronove. "Nema potvrđenih informacija" da je Ukrajina pogodila neku metu, rekao je on.

"Nažalost, možemo pretpostaviti različite scenarije, uključujući provokaciju, kao i upotrebu ukrajinskih zarobljenika kao živog štita za transport municije i oružja za sisteme S-300", rekao je on za RSE.

U Kijevu nije bilo direktnih potvrda ruskih tvrdnji da su u avionu bili ukrajinski ratni zarobljenici ili da je avion oboren ukrajinskim protivvazdušnim projektilom.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na međunarodnu istragu incidenta, a Jusov je ponovio taj poziv jer "postoji mnogo okolnosti koje zahtevaju istragu i maksimalno izučavanje".

Novinska agencija RIA Novosti je izvestila da su obe crne kutije izvučene s mesta olupine. Državna agencija TASS navela je da su pronađeni i fragmenti nečega za šta se čini da je projektil.

Ruski Istražni komitet je saopštio da je pokrenuo krivični postupak za, kako je rekao, "teroristički napad". Pres služba Istražnog komiteta je u saopštenju navela da preliminarni podaci s uviđaja na mestu incidenta "omogućavaju zaključak da je letelica napadnuta protivvazdušnom raketom s teritorije Ukrajine".

Istražni komitet je saopštio da da je u avionu bilo šest članova posade, pored vojnih policajaca i ukrajinskih zarobljenika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u četvrtak rekao da je obaranje vojnog transportnog aviona Iljušin Il-76 "monstruozni čin", iako Moskva tek treba da pokaže neki dokaz da je oboren ukrajinskim projektilom ili da su u avionu bili ukrajinski zarobljenici.

Ne govoreći ko je oborio avion, Zelenski je rekao da "sve jasne činjenice moraju biti utvrđene".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Naša država će insistirati na međunarodnoj istrazi", rekao je ukrajinski predsednik.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je razmena zarobljenika trebalo da bude obavljena u sredu i da Rusija nije obavestila Ukrajinu da će ukrajinski zarobljenici biti prebačeni teretnim avionima.

Stručnjaci za vazduhoplovstvo rekli su za RSE da je moguće da je ukrajinska protivvazdušna raketa oborila avion, ali da je to mogla biti i ruska protivvazdušna raketa.

"Tokom istrage možete lako da utvrdite koji sistem je oborio avion na osnovu oštećenih elemenata raketa", rekao je Roman Svitan, rezervni pukovnik Oružanih snaga Ukrajine i pilot instruktor lovačke avijacije.

Na pitanje o ruskim tvrdnjama o desetinama ratnih zarobljenika na brodu, Svitan je rekao da na snimcima koji su do sada objavljeni, ne vidi nikakve dokaze koji bi podržali te izjave.

Ruski zvaničnici rekli su da je u avionu bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i tri stražara.

XS
SM
MD
LG