Dostupni linkovi

Ukrajina neće stvarati kampove za ruske civile iz Kurska, kaže komesar za ljudska prava


Uručivanje humanitarne pomoći stanovnicima Kurska, 15. avgust 2024.
Uručivanje humanitarne pomoći stanovnicima Kurska, 15. avgust 2024.

Vlasti u Kijevu neće stvarati posebne kampove za ruske civile koji žele da se evakuišu usred tekućeg upada ukrajinskih snaga u oblasti Kursk i Belgorod, rekao je za Radio Slobodna Evropa ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinec u petak, 16. avgusta.

Ukrajinska vlada je saopštila da je cilj napredovanja njenih snaga u Kursk i Belgorodu da uspostavi "zonu bezbednosti" unutar Rusije kako bi se prekinuli neprekidni udari ruske vojske iz dva regiona koji se graniče sa Ukrajinom usmereni na civilne i infrastrukturne objekte.

Lubinec je rekao da ne predviđa nikakve pretnje po bezbednost civilnog stanovništva iz ruskog regiona na teritoriji Ukrajine i da smatra da će broj civila koji žele da se evakuišu u Ukrajinu biti ograničen.

"Ne očekujemo da će biti veliki broj voljnih da dođe kod nas, ako ih ima. Ali me definitivno ne brine činjenica da će to biti opasno za civilno stanovništvo iz Kurske oblasti... Ponudićemo svakom stanovniku Kurska opciju da se evakuiše sa ove teritorije ako želi", rekao je Lubinec.

"Ukrajina će otvoriti humanitarne koridore. Ili na teritoriju koju kontroliše Ruska Federacija, ili na teritoriju nezavisne Ukrajine. To bi trebalo da bude lični izbor bilo kog građanina koji se tamo trenutno nalazi. Definitivno nećemo kršiti njihova prava", naveo je ukrajinski komesar za ljudska prava.

On je rekao da se ukrajinska vojska striktno pridržava obaveza predviđenih Ženevskom i Haškom konvencijom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je kazao 15. avgusta da su ukrajinske snage preuzele potpunu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u regionu Kursk i najavio da ukrajinska vojska tamo uspostavlja komandnu kancelariju.

Zelenski nije precizirao koje funkcije bi komandna kancelarija mogla da obavlja, iako je ranije rekao da će Ukrajina deliti humanitarnu pomoć stanovnicima Sudže kojima je potrebna.

Ranije je vrhovni vojni komandant Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirski, saopštio da je stvorena vojna komandna kancelarija zadužena za osiguranje reda i bezbednosti civila za delove regiona Kursk koji kontrolišu ukrajinske snage.

Sudža, sa oko 5.000 stanovnika, administrativni je centar za pograničnu oblast Kurskog regiona i veći je od bilo kog drugog malog grada ili naselja za koje Ukrajina kaže da su zauzele njene snage od pokretanja prekograničnog prodora 6. avgusta.

Irina Vereščuk, zamenica premijera i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, izjavila je 14. avgusta da su ruski civili u ukrajinskoj "zoni bezbednosti" unutar Rusije pod zaštitom međunarodnog humanitarnog prava, koje, kako je rekla, Ukrajina u potpunosti poštuje.

Pomoćnik ruskog predsednika i šef Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je 15. avgusta listu Izvestija da je ukrajinski upad u zapadni kurski region, koji je pokrenut 6. avgusta, "planiran uz pomoć NATO i zapadnih specijalnih službi", što tvrde i mnogi drugi zvaničnici u Moskvi.

Patrušev je rekao da su "netačne tvrdnje" Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja da nisu umešane.

Reagujući na događaje u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti, vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, američki general Kristofer Kavoli (Christopher Cavoli), rekao je da je reakcija Rusije na ukrajinsko napredovanje na njenu teritoriju do sada bila spora i haotična.

"Rusija još uvek pokušava da se organizuje i adekvatno odgovori na upad Ukrajine. Do sada je to bila samo prilično spora i raštrkana reakcija. Delimično zato što Rusija nije utvrdila ko ima ovlašćenja.

Ministarstvo odbrane je nadležno za vojne akcije u Ukrajini, ali ne i unutar Rusije, zar ne, to bi trebalo da bude Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je Kavoli na skupu u Savetu za spoljne poslove 15. avgusta.

Izvor: Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa
XS
SM
MD
LG