Dostupni linkovi

Zelenski u Norveškoj za dalju podršku nordijskih zemalja Ukrajini: 'Ne možemo pobijediti bez pomoći'


S lijeva na desno: švedski premijer Ulf Kristersson, islandska premijerka Katrin Jakobsdottir, ukrajinski predsednik Volodymir Zelenski, norveški premijer Jonas Gahr Store, finski predsednik Sauli Niinisto i danska premijerka Mette Frederiksen u Oslu, 13. decembar
S lijeva na desno: švedski premijer Ulf Kristersson, islandska premijerka Katrin Jakobsdottir, ukrajinski predsednik Volodymir Zelenski, norveški premijer Jonas Gahr Store, finski predsednik Sauli Niinisto i danska premijerka Mette Frederiksen u Oslu, 13. decembar

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u Norveškoj radi razgovora sa nordijskim liderima o daljoj vojnoj i ekonomskoj podršci Kijevu, upozorio je da Ukrajina ne može uspješno odbiti rusku invaziju bez pomoći Zapada.

"Ne možete pobijediti bez pomoći. Ali ne možete ni izgubiti, jer sve što imate je vaša zemlja", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare 13. decembra nakon razgovora s norveškim premijerom Jonasom Gahrom Stoereom.

Zelenski bi također trebao prisustvovati samitu koji okuplja lidere pet nordijskih zemalja -- Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske -- koje su među glavnim donatorima Ukrajine.

"Danas smo razgovarali i razgovaraćemo o tako specifičnim stvarima koje mogu spasiti hiljade i hiljade ukrajinskih života, kao i o sve većem pritisku na agresora", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoereom u Oslu.

Stoere je najavio isplatu od 3 milijarde kruna (273 miliona dolara) za Kijev, što je dio većeg paketa pomoći od 75 milijardi kruna tokom pet godina.

"Norveška će nastaviti da podržava borbu Ukrajine da se odbrani. Pružamo ciljanu, dugoročnu podršku da pomognemo Ukrajini u njenoj borbi za slobodu i demokratiju", rekao je Stoere u saopštenju.

"Napori Ukrajine su važni za očuvanje slobode i sigurnosti i ovdje u Norveškoj."

Zelenski, čije je putovanje došlo u trenutku kada je Rusija pokrenula još jedan raketni napad na Kijev rano 13. decembra, ranivši desetine ljudi, uključujući i djecu, stigao je u Norvešku odmah nakon sastanaka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i američkim zakonodavcima u Washingtonu kako bi argumentirali nastavak američke vojne podrške njegovoj zemlji.

Dok je Biden nastavio pružati podršku Ukrajini i rekao da će nastaviti da se zalaže za podršku Kongresa, mnogi republikanski poslanici koji su se sastali s ukrajinskim liderom nisu bili dirnuti njegovim molbama za pomoć.

Zelenski je napustio Sjedinjene Države s malo znakova dvostranačkog sporazuma u skorije vrijeme koji će zadržati protok novca iz Washingtona u Kijev.

U Oslu je Zelenski napisao na Telegramu da će on i Baiden raditi na povećanju broja sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine da odbije napade kakav se dogodio u Kijevu.

"Deset balističkih raketa. Sve oborene!", napisao je Zelenski dodajući: "Baš juče smo se predsednik Baiden i ja dogovorili da radimo na povećanju broja sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajini, ta teroristička zemlja (Rusija) je pokazala koliko je važna ta odluka."

"Nastavićemo da radimo na izgradnji naših odbrambenih sposobnosti. I već imamo nove moćne sporazume", napisao je on.

Zelenski će se kasnije u srijedu sastati sa Stjoreom, finskim predsjedniku Saulijem Ninisteom, islandskom premijerkom Katrin Jakobsdotir, danskom premijerkom Mete Frederiksen i švedskim premijerom Ulfu Kristerson na nordijskom samitu. Šest lidera će potom održati konferenciju za novinare, saopštila je norveška vlada.

Putovanje Zelenskog u Norvešku dolazi uoči ključnog samita EU 14. i 15. decembra na kojem će blok razgovarati o otvaranju pregovora o članstvu s Kijevom, kao i o ogromnom paketu finansijske pomoći usred snažnog protivljenja od strane članice EU Mađarske, čiji je premijer Viktor Orban najbliži evropski prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navodno se očekuje da će EU deblokirati 10 milijardi eura (10,7 milijardi dolara) fondova EU za Budimpeštu kako bi smirila Orbanovo protivljenje već 13. decembra.

"Moramo dati Ukrajini ono što joj je potrebno da bude jaka danas kako bi mogla biti jača sutra za stolom kada pregovara o dugotrajnom i pravednom miru", rekla je predstavnica EU Ursula von der Leyen Evropskom parlamentu 13. decembra uoči samita.

"Ukrajina se ne bori samo protiv osvajača, već i za Evropu, a pridruživanje našoj porodici biće konačna pobjeda Ukrajine. I za to imamo odlučujuću ulogu", rekla je von der Leyen zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Biden i Zelenski su 12. decembra pokazali svoj blizak odnos čak i dok se američki predsjednik borio da uvjeri opozicione republikance u potrebu dalje pomoći Kijevu.

Biden je pozvao američki Kongres da usvoji dodatni zakon o budžetu koji sadrži milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini, rekavši da je to najbolji način da se osigura konačni trijumf Kijeva u ratu.

Zelenski se također sastao s američkim senatorima i imao privatne razgovore sa predsjednikom Predstavničkog doma Mikeom Johnsonom, čije su republikanske kolege blokirale nacrt zakona koji uključuje desetine milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

Poslije tog sastanka, Johnson je nastavio da se protivi daljoj pomoći Ukrajini, rekavši novinarima da "ono što Bidenova administracija izgleda traži su milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez odgovora za koje mislim da američki narod zaslužuje."

Uz izvještaje Reutersa, AP-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG