Dostupni linkovi

'Ostajemo na vašoj strani', Biden poručio Zelenskom u Bijeloj kući


Sastanak Volodimira Zelenskog (lijevo) Joea Bidena u Bijeloj kući, Washington, SAD, 12. decembra 2023.
Sastanak Volodimira Zelenskog (lijevo) Joea Bidena u Bijeloj kući, Washington, SAD, 12. decembra 2023.

Američki predsjednik Joe Biden poručio je svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbu protiv ruske invazije.

"Ostajemo na vašoj strani", prenio je Biden Zelenskom na susretu u Bijeloj kući, piše Reuters.

Zelenski je ukazao da Ukrajina sve manje zavisi od pomoći i da cijeni američku pomoć osnaživanju ukrajinske protivvazdušne odbrane.

"Kijev je dovoljno snažan da dobije rat protiv Moskve", rekao je Zelenski.

Takođe, precizirao je da sa Bidenom želi da razmatra integraciju Ukrajine.

Biden je ranije u utorak pozvao Kongres SAD da odobri dodatnu novčanu pomoć Ukrajini prije nego što ode na zimsku pauzu.

Američki predsjednik najavio je i dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 200 miliona dolara.

Ukrajinski predsjednik se prije toga sastao sa članovima američkog Kongresa na Capitol Hillu kako bi, u posljednjem trenutku, apelovao na članove Kongrese da nastave slanje vojne pomoći Kijevu u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičan prijem kod pojedinih republikanaca.

Oni do sada nisu bili spremni da potpišu budžetski prijedlog Bidena kojim bi Ukrajina dobila pomoć od 61,4 milijarde dolara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Mike Johnson, rekao je poslije sastanka sa Zelenskim da Bidenova administracija mora da pruži više detalja o tome kako će se koristiti američki novac.

"Bidenova administracija, po svemu sudeći, traži milijarde dodatnih dolara bez odgovarajućeg nadzora, bez jasne strategije za pobjedu i bez odgovora na pitanja koja mislim da zanimaju mnoge Amerikance", rekao je Johnson poslije sastanka sa Zelenskim.

Kada je Zelenski stigao na sastanak iza zatvorenih vrata sa američkim senatorima, dobio je blagi aplauz. Sa njim su bili Chuck Schumer, lider demokratske većine i Mitchell McConnell, republikanski lider u Senatu.

"Predsjednik Zelenski je stavio na znanje da mu je potrebna pomoć, ali da, ako je dobije, može da pobijedi u ovom ratu", rekao je Schumer novinarima nakon sastanka.

Međutim, neki republikanci su doveli u pitanje da li dodatna pomoć može da pomogne Ukrajini da porazi Rusiju nakon što ljetna ofanziva nije donijela jasne rezultate.

"Znam da svi žele da Ukrajina pobijedi, ali ne vidim da će se to dogoditi uskoro", rekao je republikanski senator, Ron Johnson.

Dok Ukrajina ulazi u zimu, sa desetinama hiljada žrtava, i velikim budžetskim deficitom, a Rusija napreduje na istoku, Zelenski traži od Washingtona da pruži hitno potrebnu pomoć.

Poslije razgovora u Kongresu, ukrajinski lider je otišao u Bijelu kuću na sastanak sa predsjednikom Bidenom.

Bijela kuća je rekla Kongresu 4. decembra da vlada više neće moći da finansira nove isporuke oružja Ukrajini počevši od januara.

Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022., ali nisu izdvojena nova sredstva od kada su republikanci preuzeli Predstavnički dom od demokrata u januaru.

Neki republikanci, posebno oni tijesno povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, protive se novoj pomoći Ukrajini i postavljaju pitanja o ciljevima rata i načinu na koji se troši američki novac.

Pojedini republikanci takođe kažu da svaka dodatna pomoć mora ide u paru sa promjenama imigracione politike, koja je posebno sporno pitanje u američkoj politici.

Zelenski je pozvao članove Kongresa da brzo riješe svoje sporove.

"Ako nekoga inspirišu neriješena pitanja na Capitol Hillu, to su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova bolesna klika", rekao je u govoru pred vojnim zvaničnicima u Washingtonu u ponedjeljak.

Nedavno deklasifikovani američki obavještajni podaci pokazuju da Rusija "po svemu sudeći vjeruje da će vojni zastoj tokom zime iscrpjeti zapadnu podršku Ukrajini" i dati Rusiji prednost, navela je Adrienne Watson, portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG