Dostupni linkovi

Rusija gađala energetsku infrastrukturu Ukrajine u poslednjem napadu


Sedamnaest ljudi, uključujući spasioce, povređeno je pošto je ruska vojska ispalila balističke rakete na Krivi Rih u južnom regionu Dnjepropetrovska 20. oktobra 2024.
Sedamnaest ljudi, uključujući spasioce, povređeno je pošto je ruska vojska ispalila balističke rakete na Krivi Rih u južnom regionu Dnjepropetrovska 20. oktobra 2024.

Ruska vojska lansirala je još jedan talas raketa i dronova širom Ukrajine, saopštili su u nedelju ukrajinski zvaničnici, dok su u drugom napadu pogođena energetska postrojenja uz više povređenih.

Ruski napad je usledio pošto su zvaničnici u Rusiji izvestili o velikom ukrajinskom napadu dronovima u kojem je izgleda gađan industrijski park u kojem se nalazi ključna fabrika kompanija namenske industrije, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Sedamnaest ljudi, uključujući spasioca, povređeno je pošto je ruska vojska ispalila balističke rakete na Krivi Rih u južnom regionu Dnjepropetrovska. Osam povređenih je hospitalizovano, rekao je Aleksandar Vilkul, predsednika Saveta odbrane Krivog Roga.

U gradu oko 400 kilometara jugoistočno od Kijeva oštećeno je 15 stambenih zgrada, kao i nekoliko obrazovnih institucija i administrativnih zgrada.

U istočnom gradu Harkivu, jedan okrug je pogođen projektilom Grom-EI, navodi mediji RBK-Ukrajina, pozivajući se na regionalno tužilaštvo. Grom-EI je hibrid rakete i klizne avionske bombe. Zasnovan na raketi vazduh-zemlja iz sovjetske ere H-38, navodno ima domet do 120 kilometara.

Rusija je takođe napala energetski objekat u severoistočnoj Sumskoj oblasti, saopštio je u Telegramu regionalni energetski operater Sumjoblenerho.

"Kao rezultat toga, više od 37.000 potrošača u regionu Romni (104 naselja) je privremeno bez napajanja električnom energijom", navodi se u saopštenju.

Kijev se priprema za najtežu ratnu zimu do sada, pošto je Moskva uništila veliki deo ukrajinskih proizvodnih kapaciteta i nastavlja da napada energetske lokacije. Ovakvi udari na civilnu infrastrukturu smatraju se ratnim zločinima.

Prema podacima Ministarstva energetike, Rusija je od oktobra 2022. izvela više od 1.000 udara na objekte ukrajinske energetske infrastrukture.

Oko 10 dronova je uništeno u blizini Kijeva, saopštila je gradska vojna uprava na Telegramu. Nije bilo izveštaja o razaranjima ili povređenima, navodi se u saopštenju.

U prestonici su tokom noći od subote na nedelju dva puta proglašena vazdušna uzbuna, ukupno oko tri sata. Lavovska oblast blizu granice sa Poljskom takođe je bila meta napada dronom, a do rano u nedelju nije prijavljena šteta.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila je 31 od 49 bespilotnih letelica koje su lansirale ruske snage u svom poslednjem noćnom napadu na različite delove Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Dodaje se da je 13 dronova "lokalno izgubljeno" i da su dva odletela u susednu Belorusiju.

Napad na rusku fabriku eksploziva i vojni aerodrom

Ukrajinski Generalštab je u nedelju saopštio da su njegove snage pogodile proizvođača vojnih eksploziva duboko unutar ruske teritorije tokom noći, kao i skladišnu infrastrukturu na vojnom aerodromu u regionu Lipeck.

Ruska protivvazdušna odbrana (PVO) je oborila 110 ukrajinskih dronova širom zemlje, uključujući jedan iznad moskovskog regiona, 43 iznad pogranične Kurske oblasti, i 27 iznad regiona Lipeck na jugozapadu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski Telegram kanal SHOT je izvestio da su dronovi ciljali Zavod Sverdlov u državnom vlasništvu u Dzeržinsku, oko 400 km istočno od Moskve.

Radi se o fabrici eksploziva, jednoj od najvećih koju koriste ruske snage u ratu protiv Ukrajine, a koja je pod sankcijama SAD i Evropske unije.

Četiri vatrogasca su lakše povređena gelerima u napadu u industrijskoj zoni u Dzeržinsku, rekao je regionalni guverner, ne navodeći šta je bio cilj napada.

Rusko Ministarstvo odbrane je na Telegramu reklo da je osam ukrajinskih dronova uništeno iznad Nižnji Novgoroda. SHOT kanal prenosi da su meštani javili o snažnim eksplozijama i belom dimu u oblasti iznad fabrike.

Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, na Telegramu je rekao da su krhotine pale na moskovski distrikt Ramenski, ali da nije bilo ni štete ni žrtava.

Kijev često ističe da njegovi vazdušni napadi ciljaju ključnu infrastrukturu za ruske ratne napore, te da su oni odgovor na neprestane moskovske napade iz vazduha širom Ukrajine.

Ruski zvaničnici često ne objavljuju punu razmeru štete nanesene u napadima dronovima, naročito kada se radi o vojnoj, saobraćajnoj ili energetskoj infrastrukturi.

Uz izveštaj Reutersa
XS
SM
MD
LG