Dostupni linkovi

Mađarska ukinula novac za smještaj dijelu izbjeglica iz Ukrajine


Oko 120 izbjeglica iz zapadne Ukrajine deložirano je iz privatnog skloništa u Kocsu 21. kolovoza nakon što je mađarska vlada odlučila ograničiti potporu izbjeglicama iz područja izravno pogođenih ratom.
Oko 120 izbjeglica iz zapadne Ukrajine deložirano je iz privatnog skloništa u Kocsu 21. kolovoza nakon što je mađarska vlada odlučila ograničiti potporu izbjeglicama iz područja izravno pogođenih ratom.

Deseci ukrajinskih izbjeglica, od kojih su mnogi djeca, prespavali su noć na ulicama u Mađarskoj nakon što im je vlada zakonskom izmjenom ukinula pristup smještaju koji subvencionira država.

Izbjeglice su deložirane zbog dekreta koji je potpisao nacionalistički premijer Viktor Orban, a koji je stupio na snagu 21. avgusta.

Dekretom se ograničava državna potpora izbjeglicama koje su u Mađarsku došle iz dijelova Ukrajine za koje Budimpešta kaže da nisu pogođeni ruskom invazijom i ratom.

"Od objave vladine uredbe kontinuirano smo upozoravali uključene strane i civilne organizacije na problem nadajući se da će se pronaći neko rješenje. To se ne bi smjelo događati u pravnoj državi", kazala je za RSE Magdolna Szecsi, stručnjakinja za jednake mogućnosti pri Zakladi Civil College u Mađarskoj.

Szecsi je rekla da su mnogi od onih koji su prisiljeni spavati na ulicu zakarpatski Romi, koji se ne žele vratiti u Ukrajinu, gdje su njihovi životni uvjeti "nehumani".

Zakarpatje, smješteno u zapadnom dijelu Ukrajine, dom je velike etničke mađarske zajednice.

Otkako su se preselili u Mađarsku, dodala je, počeli su se integrirati šaljući djecu u školu i zapošljavajući se. Međutim, bez subvencija za stanovanje ne mogu si priuštiti mjesto za život.

"Ne znam kakvo se rješenje može pronaći, ali sigurno je da ti ljudi ne žele otići odavde", rekla je Szecsi.

Prema mađarskoj vladi, 13 regija u Ukrajini trenutno se prihvaća kao izravno pogođene ratom. Dok su svi dijelovi Ukrajine bili izloženi napadima Rusije, prva crta rata prolazi uglavnom kroz istočne i južne dijelove zemlje.

Norbert Pal, vladin povjerenik odgovoran za one koji su izbjegli iz Ukrajine, rekao je da je dekret "razuman i proporcionalan" te da su oni koji su "htjeli ponovno stati na noge u Mađarskoj to uspjeli".

Prošle je sedmice UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, izrazila "zabrinutost" zbog zakona rekavši da bi do 3.000 Ukrajinaca moglo izgubiti pristup subvencioniranom smještaju.

"UNHCR dosljedno poziva države članice EU-a da tumače i provode Direktivu o privremenoj zaštiti na jedinstven i uključiv način. Direktiva također zahtijeva od Mađarske da onima sa statusom azilanata osigura prikladan smještaj", stoji u saopćenju.

"Sukladno tome, UNHCR poziva mađarsku vladu da preispita trenutni amandman. Sve promjene koje se odnose na kolektivni smještaj moraju biti postupne i moraju se poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo da netko postane beskućnik ili prisiljen na neimaštinu kao rezultat promjena", dodaje se u saopćenju.

Orban je jedini lider Evropske unije koji je održao bliske veze sa Rusijom nakon njene invazije na Ukrajinu.

Mađarska, koja se graniči s Ukrajinom, primila je značajno manje izbjeglica u odnosu na druge članice EU u regionu. Prema podacima UNHCR-a, oko 46.000 Ukrajinaca zatražilo je zaštitu u toj centralnoevropskoj zemlji.

XS
SM
MD
LG