Dostupni linkovi

Rekordne količine žita napuštaju ukrajinske luke uprkos povlačenju Rusije iz izvoznog sporazuma


Žito se utovaruje na teretne brodove u crnomorskoj luci u Odesi, Ukrajina. UN su saopštile da su se sa Ukrajinom i Turskom dogovorile o planu kretanja 16 plovila 31. oktobra.
Žito se utovaruje na teretne brodove u crnomorskoj luci u Odesi, Ukrajina. UN su saopštile da su se sa Ukrajinom i Turskom dogovorile o planu kretanja 16 plovila 31. oktobra.

Rekordnih 354.500 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je ukrajinske luke 31. oktobra shodno sporazumu o crnomorskom žitu, rekao je portparol vojne administracije Odese. Do ovoga dolazi uprkos povlačenja Rusije iz sporazuma koji je uz posredovanje Ujedinjenih nacija omogućio Ukrajini da izvozi žito, nakon što je Kijev optužen da je inscenirao napad dronom na Crnomosku flotu.

Ukrajina je odbacila optužbe, rekavši da Rusija traži izgovor za pripremljeni izlazak iz sporazuma, a Vašington je rekao da Moskva koristi hranu kao oružje.

UN su saopštile da su se s Ukrajinom i Turskom dogovorile o planu kretanja za 16 plovila 31. oktobra - 12 iz ukrajinskih luka i četiri ulazna - a prva od 40 planiranih inspekcija brodova završena je u vodama Istanbula 31. oktobra. Inspekciju je ovoga puta obavio samo tim članova UN i Turske, a ne kao ranije – tima koji su činili i predstavnici Ukrajine i Rusije, rekao je portparol UN.

Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov potvrdio je da je 12 plovila napustilo ukrajinske luke u okviru sporazuma. "Danas je 12 brodova napustilo ukrajinske luke. Delegacije UN i Turske obezbeđuju 10 inspekcijskih timova za inspekciju 40 brodova u cilju ispunjavanja inicijative #BlackSeaGrain. Ovaj plan inspekcije je prihvatila ukrajinska delegacija. Ruska delegacija je obaveštena", napisao je Kubrakov na Tviteru.

Rusija je 29. oktobra obustavila svoje učešće u sporazumu na "neodređeno vreme" tvrdeći da više ne može "garantovati bezbednost civilnih brodova" koji plove shodno sporuzmu nakon navodnog napada dronom na njenu flotu.

Izvoz žitarica je ključni izvor prihoda za Ukrajinu, čija je ekonomija desetkovana osmomesečnim ratom Rusije. Prekid ukrajinskog izvoza bi takođe podstakao cene hrane, podstičući ionako visoku globalnu inflaciju.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan, jedan od glavnih arhitekata sporazuma, rekao je 31. oktobra da je Turska "odlučna" da nastavi napore da zadrži ukrajinski dogovor o žitu na snazi uprkos tome što je Rusija suspendovala svoje učešće.

"Iako Rusija deluje neodlučno... mi ćemo nastaviti naše napore da služimo čovečanstvu", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres je "duboko zabrinut" i želi da spase dogovor, obavljajući intenzivne kontakte u cilju poništavanja suspenzije sporazuma, rekao je portparol UN 30. oktobra ne ulazeći u detalje.

U međuvremenu, Sjedinjene Države optužile su Kremlj da koristi hranu kao oružje, u svojoj invaziji na Ukrajinu, a američki predsednik Joe Biden nazvao je odluku Moskve "nečuvenom".

XS
SM
MD
LG