Dostupni linkovi

Od ruskih granata poginulo sedam ukrajinskih civila, među kojima i dvoje djece


Ukrajinski vojnici pucaju iz minobacača prema ruskim položajima na prvoj liniji kod Bahmuta, 12. august 2023.
Ukrajinski vojnici pucaju iz minobacača prema ruskim položajima na prvoj liniji kod Bahmuta, 12. august 2023.

Nekoliko civila ubijeno je u ruskom granatiranju u južnoj Ukrajini, dok se borbe nastavljaju i na jugu i na istoku zemlje, izvijestile su ukrajinske vlasti 13. augusta.

Sedam civila, uključujući bebu i 12-godišnjeg dječaka, ubijeno je u regiji Herson tokom granatiranja, u kome su oštećene stambene zgrade u nekoliko naselja, objavila je vojna uprava regije Herson u objavi na Telegramu. U napadu je ozlijeđeno šest osoba, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Granatiranje je također prijavljeno u nekoliko civilnih područja oko grada Nikopolj, u južnoj regiji Zaporožja.

U dnevnom izvjetaju, ukrajinski Glavni štab izvijestio je o 39 sukoba u prethodna 24 sata, s borbama u istočnom dijelu regije Harkov, zapadnom dijelu regije Donjeck i u području Robotyna u regiji Zaporožja.

Vadim Rogov, dužnosnik kojeg je postavila Rusija u okupiranom dijelu ukrajinske regije Zaporožje, rekao je da su ukrajinske snage probile ruske linije i "dobile uporište" u naselju Urozhayne, u jugozapadnom dijelu regije Donjeck.

Rogov je rekao da ukrajinske snage pokušavaju preuzeti kontrolu nad obližnjim gradom Staromlynivka.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane izvijestilo je o "ometanju" ukrajinskih napora da "izvedu terorističke napade na objekte u Rusiji".

Rusko ministarstvo je saopćilo da su dvije ukrajinske bespilotne letjelice oborene iznad regije Belgorod, a treća u regiji Kursk.

Nema izvještaja o žrtvama ili šteti, a Radio Slobodna Evropa (RSE) nije u mogućnosti nezavisno provjeriti izvještaje o stanju na ratištu.

XS
SM
MD
LG