Dostupni linkovi

Zelenski obećava da će ojačati odbranu Bakhmuta


Ukrajinski vojnik u tenku na liniji fronta u blizini Bakhmuta 6. marta 2023.
Ukrajinski vojnik u tenku na liniji fronta u blizini Bakhmuta 6. marta 2023.

Rusija je pokrenula novi val napada na Bahmut u protekla 24 sata, saopštila je ukrajinska vojska 7. marta.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je da će pojačati odbranu ovog opkoljenog grada u istočnoj oblasti Donjecka, rekavši da su se on i njegovi vojni komandanti složili da povlačenje nije opcija.

"Tokom posljednjeg dana ukrajinski vojnici odbili su više od 140 neprijateljskih napada", naveo je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom dnevnom izvještaju, dodajući da je Bakhmut ponovo podnio najveći teret ruske ofanzive.

Uprkos značajnim gubicima, saopštio je Generalštab, Rusija nastavlja da napada Bakhmut i njegovu okolinu.

"U posljednja 24 sata neprijatelj je izveo 37 napada u blizini sela Dubovo-Vasilovka", navodi se u tekstu, misleći na naselje koje se nalazi sjeveroistočno od Bakhmuta.

Zelenski je u svom noćnom obraćanju 6. marta rekao da je razgovarao o Bakhmutu sa Valerijem Zalužnijem, vrhovnim komandantom oružanih snaga, i Aleksandrom Sirskim, komandantom kopnenih snaga Ukrajine.

Govorili su o nastavaku odbrambene operacije i o"daljem jačanju naših pozicija u Bakhmutu", navodi se na web stranici predsjednika.

"Vojna komanda je jednoglasno podržala ovaj stav", rekao je on. "Rekao sam glavnokomandujućem da pronađe snage potrebne da podrže naše momke u Bakhmutu."

Volodimir Nazarenko, komandant ukrajinskih trupa u Bahmutu, 6. marta je u video snimku na Telegramu govorio o teškoj situaciji u i oko Bahmuta, ali su on i drugi lideri obećali da će nastaviti borbu.

"Situacija u Bakhmutu i oko njega je pravi pakao, kao i na cijelom istočnom frontu", rekao je Nazarenko.

Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu rekao je da su ukrajinski odbrambeni napori značajno iscrpili ruske vojne resurse, ali da snage Kijeva sada provode "postupno borbeno povlačenje" sa nekih pozicija.

Ukrajinski komandanti su, međutim, istakli da će odbrana Bakhmuta spriječiti ruske snage da napreduju dublje u zapadni dio Donjecka u pravcu Slavjanska i Kramatorska.

Novi znaci nesloge u Moskvi pojavili su se 6. marta sa šefom privatne vojne grupe Wagner, koja je predvodila veći dio ruskih napada u regionu.

Jevgenij Prigožin je rekao da je tražio dodatne zalihe municije, dok se žalio da je jednom od njegovih pomoćnika odbijen ulazak u operativni štab ruske vojske.

"5. marta sam napisao pismo komandantu SMO grupaciji o hitnoj potrebi za dodjelom municije. Dana 6. marta u 8 sati, mom predstavniku u štabu je poništena propusnica i zabranjen pristup", rekao je Prigožin putem svoje press službe na Telegramu.

"Za sada pokušavamo da otkrijemo razlog: da li je to samo obična birokratija ili izdaja", rekao je Prigožin, koji je više puta kritikovao ruske komandante, prenosi Reuters.

RSE ne može nezavisno potvrditi broj žrtava ili razvoj događaja na bojnom polju za koje je tvrdila bilo koja strana u ruskom ratu u Ukrajini koji traje godinu dana.

Uz izvještavanje Reutersa

XS
SM
MD
LG