Dostupni linkovi

U ukrajinski napadima poginule dvije osobe i pogođena ruska rafinerija nafte, navode dužnosnici


Zapadni ruski grad Belgorod posljednjih su mjeseci više puta gađale ukrajinske snage (fotoarhiva)
Zapadni ruski grad Belgorod posljednjih su mjeseci više puta gađale ukrajinske snage (fotoarhiva)

Dužnosnici dvije ruske regije koje graniče s Ukrajinom izvijestili su da su ukrajinske bespilotne letjelice ubile dvije osobe i pogodile rafineriju nafte, zapalivši je.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je da su u nekoliko napada dronovima i projektilima ubijeni muškarac i žena u gradu Belgorodu i u jednom od njegovih predgrađa.

"U Belgorodu su se srušila tri balkona u stambenoj zgradi - u jednom od tih stanova nalazio se bračni par. Na veliku žalost, muškarac je preminuo na licu mjesta od zadobivenih rana prije dolaska ekipe hitne pomoći", rekao je Gladkov za Telegram.

On je naveo i da je druga osoba, žena, ubijena, a dvije su ranjene u okrugu Černianski.

Belgorod su i ranije bio pod ukrajinskim napadima. Iako je broj žrtava bilo relativno mali, napadi su uznemirili lokalno stanovništvo koje je počelo napuštati to područje.

Ruske vojne vlasti teško odbijaju ukrajinske zračne napade, kao i nekoliko kopnenih upada skupina koje su navodno povezane s ukrajinskom obavještajnom službom.

U regiji Samara, stotinama kilometara od ukrajinske granice, rafinerije nafte Kujbišev i Novokujbišev napadnute su bespilotnim letjelicama u subotu rano ujutro, rekao je guverner regije, Dmitrij Azarov.

U Kujbiševu je od udara nastao veliki požar, ali je drugi napad odbijen, rekao je Azarov, dodajući da nije bilo mrtvih ni ozlijeđenih.

Rafinerija Kujbišev jedna je od najvećih u regiji.

Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što su medijski izvještaji prenijeli da su američki dužnosnici zatražili od ukrajinskih vlasti da prestanu ciljati rusku naftnu infrastrukturu.

Ukrajina nastavlja svoju višemjesečnu kampanju korištenja dronova za ciljanje ruske naftne i druge infrastrukture.

Ovim činom opskrba ruskim benzinom djelomično je otežana, a i skočile su cijene ovog energenta.

Strahovi da bi problemi s cijenama ruske nafte mogli uzdrmati globalna tržišta potaknule su američke dužnosnike da zatraže od Kijeva da zaustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu, izvijestio je u petak Financial Times.

Ponovljena upozorenja dostavljena su višim dužnosnicima u ukrajinskoj službi državne sigurnosti, njezinoj vojno-obavještajnoj upravi, navela su tri neimenovana dužnosnika.

Službenik u uredu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je kasnije, pak, opovrgnuo te navode.

Najmanje 12 napada zabilježeno je na velike ruske rafinerije od 2022., a najmanje devet ove godine, piše Financial Times.

Ruski projektili pogodili najveću ukrajinsku branu u Zaporožju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG