Dostupni linkovi

Ukidanje restrikcija vode u Srbiji zatraženo sa protesta u Gornjem Milanovcu


Deo građana Srbije pijaćom vodom ovog leta snabdeva se iz vojnih cisterni
Deo građana Srbije pijaćom vodom ovog leta snabdeva se iz vojnih cisterni

Protest zbog nestašica pijaće vode održan je pred zgradom Opštine u Gornjem Milanovcu.

Okupljeni su zatražili da do ponedeljka, 9. septembra, opštinski čelnici donesu plan za ukidanje svakodnevnih restrikcija vode koje se sprovode ovog leta.

Predstavnici grupe Uzinat u lokalnom parlamentu na skupu su pokazli dokumentaciju do koje su došli u poseti fabrici vode Rzav u Arilju koja pokazuje, kako tvrde, da je nestašica posledica lošeg upravljanja lokalnom infrastrukturom i resursima u prethodnoj deceniji.

„Opštinska vlast dugo zanemaruje rekonstrukciju dotrajalog vodovoda“, rekli su iz Uzinat.

'Dokle više!'

Posle protesta koji je završen u večernjim satima 6. septembra, okupljeni su vrata na ulazu u zgradu lokalne samouprave oblepili porukama “Dokle više!“.

Pre dva meseca u Gornjem Milanovcu uvedene su restrikcije u isporuci vode, a korisnici u pojedinim delovima opštine tvrde da je u domaćinstvima nemaju po ceo dan.

Javno komunalno preduzeće ((JKP) Gornji Milanovac objavilo je satnicu restrikcija za subotu, 7. septembar, kojom građane obaveštava da u jednom delu opštine vode neće biti od 15 do 23 časa, u drugom od 18 do šest ujutru i u trećem od podneva do 21 sat.

Usled suše krajem juna došlo je do slabog dotoka vode u selima oko Milanovca, problem se potom proširio, pa građani tvrde da se u gradskoj zoni dešava da vode nema po 15 sati.

Lokalne vlasti pozvale su stanovništvo da ne zaliva bašte i ne pere automobile i da vodu koristi samo za piće, pripremu hrane i napajanje stoke.

XS
SM
MD
LG