Dostupni linkovi

U okviru saradnje BiH i SAD počinje simulacijska vježba 'Koordinacija 2021.'


Vježba bosanskohercegovačkih i američkih vojnika (novembar 2020.)
Vježba bosanskohercegovačkih i američkih vojnika (novembar 2020.)

U skladu sa Programom bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjedinjenih Država u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu se od 21. do 25. juna izvodi simulacijska vježba za stolom "Koordinacija 2021.".

Cilj vježbe je testiranje sistema koordinacije, rukovođenja i postojećih planova između i na različitim nivoima vlasti u odgovoru na vanredne situacije.

Vježba uključuje nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja svih nivoa vlasti u saradnji sa nevladinim organizacijama.

U vježbi učestvuje i ekspertni tim iz SAD-a čiji su članovi iz inženjerijskog korpusa Vojske SAD-a (USACE) i Inicijative CMEP (Civil Military Emergency Program) Tima SAD-a, te iz Agencije za upravljanje u vanrednim situacijama države Maryland uz posredovanje Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC Bosnia) Ambasade SAD-a u BiH.

I u maju ove godine je održana vježba "Brzi odgovor 21" SAD-a i BiH na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" kod Tuzle.

U ovoj bilateralnoj vježbi učestvovalo je oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i 700 američkih vojnika.

Vježba "Brzi odgovor 21" bila je sastavni dio velike vojne akcije snaga NATO-a i partnera "Defender Europe 21" (Branilac Evrope 21). Odvijala se na 30 lokacija u Evropi sa 30.000 vojnika iz 26 zemalja.

XS
SM
MD
LG