Dostupni linkovi

Tužilaštvo naložilo istragu tuče maloletnih učenica u Pančevu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više javno tužilaštvo (VJT) u Pančevu saopštilo je 19. septembra da je naložilo policiji da istraži tuču učenica srednje Tehničke škole "23. maj" i Mašinske škole "Pančevo", u istoimenom gradu na oko 20 kilometara od Beograda.

U saooštenju se navodi da je tužilaštvo obavešteno o saznanjima policije da je na mreži "TikTok" 18. septembra objavljen snimak tuče, u kojoj učestvuju četiri maloletnice, te da je nakon toga naložilo Policijskoj upravi Pančevo da tužilaštvu dostavi izjave i druge dokaze.

VJT je navelo da su u toku 2024. prijavljena 144 događaja koji sadrže elemente nasilja, u kojima su učestvovali maloletnici, među kojima su nanošenje lakih i teških telesnih povreda, mučenje, nasilničko ponašanje i nasilje u porodici.

Prema podacima Ministarstva prosvete Srbije, tokom prethodne dve školske godine, zaključno sa 19. junom 2024. u školama u Srbiji prijavljeno je više od 1.500 situacija nasilja trećeg, najtežeg stepena.

Između ostalog, nasilje trećeg stepena podrazumeva napad oružjem, tuču, davljenje, pretnje, zastrašivanje i ucenjivanje.

Kao jedan od odgovora na nasilje u školama ministarstvo je 18. februara usvojilo izmene i dopune Pravilnika o sprečavanju nasilja.

Pravilnikom je predviđeno da škole imaju Tim za krizne događaje i program postupanja ustanove u kriznim događajima. Takođe je definisana uloga članova Tima za krizne situacije, kao i uključivanje i saradnja sa drugim institucijama, poput policije, hitne pomoći i ustanova socijalne zaštite.

XS
SM
MD
LG