Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Beogradu ispituje navode o napadu na novinara 'Radara'


Istraživački novinar Vuk Cvijić
Istraživački novinar Vuk Cvijić

Više javno tužilašto (VJT) u Beogradu naložilo je utvrđivanje "svih okolnosti pod kojima je došlo do sukoba između dvojice novinara", rečeno je za Betu u ovom tužilaštvu.

Redakcija političkog nedeljnika Radar saopštila je da je njihov novinar Vuk Cvijić napadnut 29. maja u centru Beograda.

U otvorenom pismu redakcije navedeno je da ga je napao Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida.

"Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića", navela je redakcija Radara.

Srpski telegraf je na svom portalu objavio da je Vuk Cvijić "iz čista mira napao suvlasnika Medijske mreže Milana Lađevića, čak mu se unosio i u facu, a onda je počeo da mu preti".

"On je inscenirao da sam ga ja odgurnuo. Pretio mi je i policijom", tvrdi Lađević.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je da je zabrinuto zbog incidenta u kome su, kako je navedeno, učestvovali novinari Vuk Cvijić i Milan Lađević.

Ministarstvo je pozdravilo brzu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije nisu odmah odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa o ovom slučaju.

Redakcija Radara u otvorenom pismu predsedniku i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i Milošu Vučeviću, kao i ministru policije Ivici Dačiću i informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću, zahteva od nadležnih institucija da do kraja istraže sve činjenice i da počinioca najstrože kazne.

"Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja - na žalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski", stoji u otvorenom pismu.

Iz kabineta ovih zvaničnika do sada nije odgovoreno na navode iz otvorenog pisma Radara.

Istraživački novinar Vuk Cvijić je za N1 izjavio da sa Lađevićem, koga odavno poznaje, nije u ličnom sukobu.

"Pisao sam tekstove u kojima sam ga spominjao. Pretpostavljam da je to razlog, jer nismo u ličnom sukobu", rekao je Cvijić.

Glavna i odgovorna urednica Radara Vesna Mališić izjavila za dnevnik Danas da će Cvijić zatražiti lekarsku pomoć nakon policijskog uviđaja jer ga boli vilica.

XS
SM
MD
LG