Dostupni linkovi

Turski državljanin, pristalica Gulena, između izručenja Turskoj i azila u Crnoj Gori


Turski državljanin Mesud Guc (u sredini) sa advokatima Nikolom Strugar i Majom Živković, nakon puštanja da se brani sa slobode , 23.avgusta u Podgorici
Turski državljanin Mesud Guc (u sredini) sa advokatima Nikolom Strugar i Majom Živković, nakon puštanja da se brani sa slobode , 23.avgusta u Podgorici

Turski državljanin Mesud Guc koji je u decembru 2022. uhapšen u Crnoj Gori po Interpolovoj potjernici na zahtjev Turske, 23. avgusta je pušten na slobodu.

"Nakon 20 mjeseci pritvora, Guc je pušten da se sa sa slobode brani od zahtjeva da iz Crne Gore bude izručen Turskoj", saopštili su u zajedničkoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) njegovi advokati, Nikola Strugar i Maja Živković.

On je 14 mjeseci proveo ekstardicionom pritvoru, i šest u Prihvatilištu za strance. Kako je šest mjeseci najduži rok boravka u Prihvatilištu, više nije bilo zakonskih osnova da tamo ostane, pojasnili su advokati.

Turska ga potražuje navodeći da je počinio ubistvo, dok Guc tvrdi da je lažno optužen.

Kaže da ga Turska zapravo potražuje zbog članstva u organizaciji Feto Fetulaha Gulena, koja je u toj državi proglašena terorističkom. On navodi da Ankara sve Gulenove pristalice, poput njega, tretira kao teroriste.

Tvrdi i da je kao Kurd bio proganjan, zbog čega je i napustio Tursku.

O zahtjevu za njegovo izručenje treba da odluči Ustavni sud.

Prvobitno je Viši sud odbio njegovo izručenje. Tu odluku je preinačio Apelacioni sud 2024., pa je slučaj nakon žalbe advokata došao do Ustavnog suda.

Nakon što je Guc pušten iz prihvatilišta za strance, njegovi advokati su kazali on ostaje u Crnoj Gori i da ima obezbjedjen smještaj.

Očekuju da će se u daljem sudskom postupku dokazati da je žrtva političkog progona, i da mu u Turskoj prijeti nečovječno postupanje i mučenje.

"Nema razloga da Crna Gora bude jedina zemlja koja ne štiti žrtve političkog progona, koja ne štiti pristalice Gulenovog pokreta", ocijenili su Gucovi advokati Strugar i Živković u pisanoj izjavi za RSE.

Povodom Gucovog slučaja RSE je zatražio i stav Ministarstva pravde.

Kako je postupak pred nadležnim organima u toku, Ministarstvo pravde će, nakon dobijanja predmeta na postupanje, zauzeti stav u skladu sa svojim nadležnostima, navelo je Ministarstvo u odgovoru 23.avgusta.

Strugar, Guc i Zivkovic
Strugar, Guc i Zivkovic

Guc zatražio azil u Crnoj Gori

Osim postupka za ekstradiciju, Gulen čeka i na odluku o njegovom zahtjevu za azil, koji je podnio ubrzo nakon hapšenja u decembru 2022.godine.

Postupak pred Direkcijom za azil i dalje traje.

Takođe, Vrhovni sud treba da odluči o povredi prava okrivljenog na odbranu.

Naime, tokom ekstradicionog pritvora nijedna odluka Gucu nije dostavljena na turskom jeziku, čime su mu povrijeđena prava na odbranu i pristup sudu.

Postupak po tom pitanju je trenutno pred Vrhovnim sudom.

Ko je Mesut Guc

Mesut Guc je turski državljanin, Kurd i pristalica Fetulaha Gulena, oponent turskom predsjedniku Redžepu Tajip Erdoganu, piše u podnesku sudu njegovih advokata u koje je RSE imao uvid.

Navode da je Guc finansijski pomagao Guleniste i one koji su bili na meti turskog režima nakon pokušaja državnog udara 2016. godine, što traje do danas.

Kažu da je među onima kojima je pomogao bivši javni tužilac Hakan Aslan, koji je zbog političkog progona pobjegao u Njemačku, gdje je dobio međunarodnu zaštitu.

Zbog toga je Guc bio proganjan, hapšen i prebijen, o čemu postoji medicinska dokumentacija, a prijećeno je i njegovoj porodici, piše u sudskim spisima.

Kada je pokrenut postupak ekstradicije pred Višim sudom u Podgorici, kazao je da je riječ o izmišljenom krivičnom djelu za nešto što on nije učinio.

"Da se radi o fingiranom krivičnom djelu govori i to što se ne može izvršiti uvid u spise tog navodnog predmeta u Turskoj", naveli su advokati Strugar i Živković.

Dodaju i da je prije naloga za hapšenje, protiv Guca u Turskoj pokrenut postupak zbog "pripadništva terorističkoj organizaciji Feto":

"To su turske vlasti prećutale, jer je to klasično političko djelo za koje je zabranjeno izručenje u zemljama Evrope i SAD-u".

Advokati kažu da to što turske vlasti tretiraju sve pristalice Gulena kao teroriste nije prihvaćeno u zemljama EU i SAD, gdje se nalazi i sam Fetulah Gulen i gdje se smatra da je riječ o odmazdi protiv neistomišljenika.

Prema njihovim riječima, Gucu je nepravedno ograničena sloboda 20 mjeseci "što je flagrantno kršenje njegovih ljudskih prava u Crnoj Gori".

Vrtlog sudskih odluka

U slučaju turskog državljanina je do sada doneseno više oprečnih sudskih odluka.

Viši sud u Podgorici je prvo usvojio zahtjev za njegovo izručenje.

Apelacioni sud je takvu odluku potvrdio, da bi Ustavni sud ukinuo Odluku Apelacionog suda, i sve je vraćeno na ponovni postupak.

U ponovnom postupku je Viši sud u Podgorici tri puta odbio ekstradiciju Guca.

Oglasilo se Vrhovno državno tužilaštvo koje je Apelacionom sudu predložilo da potvrdi odluku Višeg suda o odbijanju ekstradicije.

Apelacioni sud je, i pored toga, preinačio odluku Višeg suda i odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, naveli su advokati Strugar i Živković.

Ta odluka od prije šest mjeseci se vremenski poklapala sa isticanjem ekstradicionog pritvora od 14 mjeseci, što je maksimalan rok koji je po zakonu moguće provesti u ekstradicionom pritvoru.

U slučaju da zahtjev za azil Guca bude odbijen, a sud odobri ekstradiciju, konačnu odluku bi trebao donijeti ministar pravde, naveli su advokati.

XS
SM
MD
LG