Dostupni linkovi

Turska formalno ratifikovala članstvo Švedske u NATO-u


Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan na konferenciji za novinare tokom samita NATO-a u Belgiji, 14. jun 2021.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan na konferenciji za novinare tokom samita NATO-a u Belgiji, 14. jun 2021.

Turska je u četvrtak finalizovala ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u, čime je Mađarska ostala jedina članica zapadne vojne alijanse koja još nije odobrila ulazak prethodno nesvrstana skandinavske zemlje.

Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) pozdravio je potez Turske, navodeći na mreži X da je time pređen ključni korak na putu Švedske ka članstvu u NATO-u.

Turski parlament podržao je pristupanje Švedske na glasanju u utorak posle više od godinu i po dana odugovlačenja koje je frustriralo druge zapadne saveznike koji su tvrdili da će ulazak Švedske ojačati NATO.

U četvrtak su u turskom službenom glasniku objavljeni potvrda parlamenta o članstvu Švedske i predsednički dekret kojim se odobrava protokol o pristupanjuStokholma, čime je završen proces ratifikacije u Turskoj.

Švedska je, zajedno s Finskom, odustala od tradicionalne vojne nesvrstanosti kako bi tražila zaštitu pod sigurnosnim kišobranom NATO-a, posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Finska se pridružila alijansi u aprilu, postavši 31. članica NATO-a, nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te nordijske zemlje.

Turska je nastavila da se protivi kandidaturi Švedske, optužujući tu zemlju da je previše popustljiva prema grupama koje Ankara smatra bezbednosnim pretnjama i tražila je niz ustupaka od Stokholma, uključujući poteze za suprotstavljanje kurdskim militantima.

Ankara je također bila nezadovoljna zbog niza demonstracija pristalica u Turskoj zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) koje su održane u Švedskoj, kao i protesta zbog spaljivanja Kurana koji su uznemirili muslimanske zemlje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potom je povezao ratifikaciju sa željom Turske da kupi borbene avione od SAD. Takođe je pozvao Kanadu i druge članice NATO-a da ukinu embargo na oružje nametnut Turskoj zbog zabrinutosti za ljudska prava.

Pošto je Turska finalizovala ratifikaciju, sada su sve oči uprte u Mađarsku.

Glasanje o protokolima za pristupanje Švedske NATO-u još nisu na dnevnom redu mađarskog parlamenta, a osim iznenadne hitne sednice, malo je verovatno da će to pitanje biti pred poslanicima makar do kraja februara.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da se njegova vlada zalaže za ulazak Švedske u NATO, iako je sugerisao da članovi njegove vladajuće stranke Fideš (Fidesz) nisu uvereni zbog "očiglednih laži" nekih švedskih političara o stanju mađarske demokratije.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG