Dostupni linkovi

Osumnjičeni za kopanje tunela do Višeg suda u Podgorici oslobođen pritvora


DNK osumnjičenog se ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu, saopštili iz Osnovnog suda
DNK osumnjičenog se ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu, saopštili iz Osnovnog suda

Osnovni sud u Podgorici ukinuo je pritvor državljaninu Srbije Vladimiru Eriću, osumnjičenom da je prošle godine učestvovao u kopanju tunela koji je vodio do depoa Višeg suda, gdje se čuva dokazni materijal poput oružja i narkotika.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pokazuje fotografiju Erića na konferenciji u Podgorici
Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pokazuje fotografiju Erića na konferenciji u Podgorici

Kako je saopšteno iz suda, Erićev DNK se ne poklapa sa tragovima koji su pronađeni u tunelu.

"Imajući u vidu navedene rezultate DNK vještačenja, dovedena je u pitanje osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivična djela stavljena mu na teret, što za posljedicu mora imati ukidanje pritvora okrivljenom", naveli su iz suda.

Erić je u pritvoru od marta, kada je na osnovu međunarodne potjernice izručen iz Švedske.

Tužilac Milanović: Istraga će uskoro biti završena

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović je za Radio Slobodna Evropa saopštio da je uložena žalba Višem sudu na odluku o puštanju iz pritvora osumnjičenog Erića.

Tužilac Duško Milanović
Tužilac Duško Milanović

Takođe naglašava da je istraga u vezi kopanja tunela do Višeg suda u završnoj fazi.

"Istraga će uskoro biti završena i tada ćemo se oglasiti. Ne slažemo se sa odlukom o puštanju osumnjičenog iz pritvora zbog čega smo uložili žalbu. Svako neka radi svoj posao, vidjećemo rezultat na kraju. Imamo dosta dokaza", rekao je Milanović.

Tunel otkriven u septembru

Da je prokopan tunel između stambene zgrade i podruma Višeg suda, u kome se nalazilo 100.000 predmeta, sudskih spisa i fizičkih predmeta otkriveno je u septembru prošle godine.

Naknadnim popisom je utvrđeno da je iz depoa iznijeto 19 komada vatrenog oružja, više mobilnih telefona i određena količina narkotika i drugi predmeti.

U kopanju tunela od tridesetak metara, učestvovali su, kako je ranije saopštila crnogorska policija, državljani Srbije Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i Vladimir Erić.

Osim izručenog Vladimira Erića, ostali osumnjičeni su i dalje nedostupni crnogorskim istražiteljima, potvrdio je tužilac Milanović.

Za tadašnjeg ministra "slučaj riješen"

Nakon njihove identifikacije, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio da je "slučaj riješen", te je najavljeno da su nadležni blizu otkrivanja nalogodavaca i finansijera obijanja depoa kao i motiva za tu kriminalnu aktivnost.

Osumnjičeni Nikola Milačić doazi na saslušanje u pratnji policije, oktobar 2023.
Osumnjičeni Nikola Milačić doazi na saslušanje u pratnji policije, oktobar 2023.

Takođe su bile uhapšene i četiri osobe iz Podgorice - Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović, i Marijan Vuljaj, zbog sumnje da su povezani sa kopanjem tunela.

Ipak, Vrhovni sud u januaru ove godine odbio je da im produži pritvor, jer Osnovno tužilaštvo nije navelo za koje krivično djelo ih tereti, na koji period, niti su date činjenice na osnovu kojih se traži produženje pritvora.

Takođe, tokom dosadašnje istrage nije pronađen nijedan komad ukradenog oružja ili drugog dokaznog materijala.

Slučaj iskopavanja tunela do depoa Višeg suda otvorio je debatu o staju bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori, s obzirom na to da je tunel nesmetano kopan u samom centru Podgorice gdje se nalaze najviše državne institucije - sudovi, Skupština, Vlada i Centralna banka.

XS
SM
MD
LG