Dostupni linkovi

Trumpov izborni štab optužuje britansku Laburističku stranku za 'uplitanje' u izbore


Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u Lancasteru, Pennsylvania, 20. oktobra 2024.
Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u Lancasteru, Pennsylvania, 20. oktobra 2024.

Izborni štab Donalda Trumpa optužio je Laburističku stranku britanskog premijera Keira Starmera za "očito strano uplitanje" u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama(SAD) nakon što su njeni volonteri otputovali u SAD kako bi pomogli u kampanji za Kamalu Harris, piše Reuters.

Žalba se poziva na medijske izvještaje i sada izbrisanu objavu na LinkedInu Sofije Patel, voditeljice operacija britanske Laburističke stranke, koja je napisala da će "gotovo 100" sadašnjih i bivših zaposlenika Laburističke stranke otputovati u SAD sljedećih sedmica kako bi pomogli u izboru Harris, potpredsjednice Demokratske stranke.

"Oni koji traže strano uplitanje u naše izbore ne trebaju tražiti dalje od objave na LinkedInu", navodi se u pismu pritužbe. "Ometanje se događa na vidljivom mjestu."

Laburistička stranka lijevog centra, koja američke demokrate vidi kao svoju sestrinsku stranku, došla je na vlast u julu. Starmer je od tada nastojao izgraditi veze s Trumpom, sastavši se s njim u njegovom Trump Toweru tokom posjeta New Yorku u septembru.

Starmer je rekao novinarima da ne očekuje da će žalba zaoštriti odnose s Trumpom ako on pobijedi na izborima 5. novembra, dodajući da su laburistički volonteri išli na skoro sve izbore u SAD-u.

"Oni to rade u svoje slobodno vrijeme, rade to kao volonteri, borave, mislim, s drugim volonterima tamo", rekao je.

"To je ono što su radili na prethodnim izborima, to je ono što rade na ovim izborima i to je stvarno jednostavno."

XS
SM
MD
LG