Dostupni linkovi

Harris i Trump se bore za sedam ključnih država u finalnom izbornom sprintu


Potpredsjednik SAD i predsjednički kandidat demokrata Kamala Harris i bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump za vrijeme predsjedničke debate u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji, Pensilvanija, 10. septembra 2024.
Potpredsjednik SAD i predsjednički kandidat demokrata Kamala Harris i bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump za vrijeme predsjedničke debate u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji, Pensilvanija, 10. septembra 2024.

Američka predsjednička kampanja kulminira na službeni dan izbora 5. novembra, pri čemu su potpredsjednica demokrata Kamala Harris i njen republikanski protivnik, bivši predsjednik Donald Trump, fokusirani gotovo isključivo na sedam politički ključnih država koje će najvjerovatnije odrediti ishod.

Više od 14 miliona ljudi već je glasalo prijevremeno, prema Izbornoj laboratoriji Univerziteta Floride, a još će to učiniti u narednim danima jer gotovo svih 50 država u zemlji otvara biračka mjesta za prijevremeno glasanje i prihvatanje glasačkih listića poštom.

Nacionalne ankete pokazuju da je ovo takmičenje među najbližima u posljednjih nekoliko decenija, s Harris u blagoj prednosti.

Američki predsjednički izbori ne odlučuju se nacionalnim narodnim glasanjem, već glasanjem Elektorskog kolegijuma, koji izbore pretvara u 50 nadmetanja od države do države, pri čemu 48 od 50 država dodjeljuje sve svoje izborne glasove pobjedniku u svojim državama, bilo Harris ili Trumpu, dok Nebraska i Maine dodjeljuju svoje prema prebrojavanju glasova u državi i u kongresnom okrugu.

Broj elektorskih glasova u svakoj državi zasniva se na broju stanovnika, tako da najveće države imaju najveći utjecaj u određivanju ukupnog nacionalnog ishoda, a pobjedniku je potrebno 270 od 538 elektorskih glasova da bi dobio novi četverogodišnji mandat u Bijeloj kući, počevši od januara.

Kako Trump i Harris gledaju na Rusiju i rat u Ukrajini?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Ankete pokazuju da Harris ili Trump imaju značajne ili donekle ugodne prednosti u 43 države. Ako ne dođe do uznemirenja u jednoj od tih država, to ostavlja ishod preostalih sedam država - sjeverni nivo od tri države (Wisconsin, Michigan i Pennsylvania), dvije države na jugoistoku (Sjeverna Karolina i Georgia) i dvije na jugozapadu ( Arizona i Nevada).

Anketiranje u sedam država lako je unutar granica statističke greške, ostavljajući pod sumnjom ishod u svih sedam.

Kao rezultat toga, i Harris i Trump, i njihovi potpredsjednici, guverner Minnesote Tim Walz i senator Ohaja JD Vance, čine malo zaustavljanja u kampanji na bilo kojem mjestu osim u sedam ključnih država, a raspored putovanja vjerovatno će se održati tokom posljednje dvije sedmice kampanje.

Harris je u nedjelju proslavila svoj 60. rođendan govoreći u Misionarskoj baptističkoj crkvi New Birth u Stonecrestu, Georgia, oko 50 kilometara (31 milju) istočno od glavnog grada države, demokratskog uporišta Atlante. Ispričala je svoja iskustva iz djetinjstva u crnačkoj crkvi, praveći oštar kontrast sa oštrom i podijeljenom retorikom trenutne političke klime, iako nije spomenula Trumpa po imenu.

Zatim se uputila u Divine Faith Ministries International u Jonesborou, južno od Atlante, gdje je ohrabrivala vjernike da ostvare svoja glasačka prava. Kasnije je planirala da snimi intervju s vođom građanskih prava Alom Sharptonom.

U međuvremenu, Trump je obukao kecelju u restoranu brze hrane McDonald's u Pensilvaniji kako bi radio u dijelu kuhinje s pomfritom i predavao narudžbe kupcima u prolaznoj traci.

Harris je rekla da je radila za džeparac u McDonald'su u Kaliforniji tokom studentskih dana, ali Trump je rekao da joj ne vjeruje, iako je Harrisina prijateljica rekla za New York Times da se sjeća da je ona radila tamo.
Nakon kratkog boravka u restoranu, Trump se hvalio da je "sada radio 15 minuta" duže od Harris.

Kasnije tokom dana, Trump je zakazao okupljanje sa glasačima u Lancasteru, Pennsylvania.

Harris vodi kampanju u ponedeljak u Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, dok Trump ide u Greenville u Sjevernoj Karolini.

Izvor: Ken Bredemeier/Glas Amerike
XS
SM
MD
LG