Dostupni linkovi

Tramp nakon presude oštro kritikovao suđenje i najavio žalbu


Donald Tramp na pres konferenciji u Njujorku 31. maja
Donald Tramp na pres konferenciji u Njujorku 31. maja

Bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp, kojeg je 30. maja porota njujorškog suda proglasila krivim za falsifikovanje dokumenata, oštro je kritikovao sudski proces i najavio žalbu na osuđujuću presudu.

Kako piše AP, Tramp je na prvoj konferenciji za novinare poslije izricanja osuđujuće presude, održanoj u kuli na Menhetnu koja nosi njegovo ime, ponovio tvrdnje da je proces bio politički motivisan, suđenje sramno, a sudija u sukobu interesa.

"Ako mogu ovo meni da urade, mogu svakome. Suđenje nije bilo fer, naši svjedoci su razapinjani. Mi nismo mogli ništa, a vlada je mogla sve. Tražili smo da se suđenje izmjesti iz Njujorka, tražili smo da se promijeni sudija, nisu nam dali", rekao je Tramp.

On je dodao i da ne može detaljnije da govori o "sukobu interesa" u kojem je sudija Huan Merčan, jer je i dalje pod zabranom da javno komentariše učesnike postupka.

Dvanaest porotnika donijelo je presudu 30. maja, pet mjeseci uoči predsjedničkih izbora u SAD na kojima se očekuje da će se Tramp suprotstaviti aktuelnom predsedniku iz redova Demokratske stranke Džou Bajdenu (Joe Biden).

Okružno tužilaštvo Menhetna optužilo je Trampa za 34 krivične prijave, uključujući falsifikovanje 11 faktura, 12 vaučera i 11 čekova da bi prikrio isplatu od 130.000 dolara Stormi Danijels kako bi na taj način kupio njeno ćutanje o njihovom navodnom seksualnom susretu 2006. Tramp je u to vreme bio oženjen Melanijom Tramp.

Bivši američki predsjednik to negira.

Sudija je, inače, u više navrata opominjao Trampa zbog davanja izjava o suđenju i otprilike na pola postupka ga je kaznio s ukupno 9.000 dolara, jer je prekršio naredbu o zabrani da o suđenju govori u javnosti.

Tramp je tvrdio da su ranije nadležne institucije odbacivale slučaj isplate novca Danijels jer nisu smatrale da tu ima krivičnog dela, a da je tužilac na Menhetnu Alvin Brag odlučo da ga krvično goni "zbog tajminga, kada je vidio da mu skače rejting".

Bivši predsjednik se na konferenciji za medije 31. maja pohvalio i podatkom da mu je od izricanja presude uplaćeno rekordnih 39 miliona dolara donacija, i citirao podatke Dejli mejla prema kojima je u prednosti od šest odsto u odnosu na Bajdena.

"Zapamtite, 5. novembar je najvažniji dan u istoriji naše zemlje", rekao je Tramp u 30-minutnom obraćanju javnosti, tokom kojeg nije odgovarao na novinarska pitanja.

Nijedan bivši predsjednik SAD-a ili potencijalni partijski kandidat do sada se nije suočio sa osudom za krivično djelo ili zatvorskom kaznom, piše AP.

Tramp je dugo bez dokaza tvrdio da je četiri optužnice protiv njega orkestrirao predsjednik iz redova Demokrata Džo Bajden, kako bi pokušao da ga zadrži podalje od Bijele kuće.

Tramp će u naredna dva meseca imati svoju prvu debatu sa Bajdenom, biti proglašen za kandidata i zvanično prihvatiti nominaciju svoje stranke na Republičkoj nacionalnoj konvenciji.

Ipak, prije nego što ode u Milvoki na konvenciju, moraće da se vrati na sud 11. jula na izricanje presude. Mogao bi da se suoči sa novčanom kaznom ili uslovnom do četiri godine zatvora.

XS
SM
MD
LG