Dostupni linkovi

Talibani se bore protiv dosade i rizika da im borci odu u redove neprijatelja


Naoružano talibansko sigurnosno osoblje dok se vozi ziplineom u blizini jezera Qargha na periferiji Kabula 4. jula 2024.
Naoružano talibansko sigurnosno osoblje dok se vozi ziplineom u blizini jezera Qargha na periferiji Kabula 4. jula 2024.

Talibani žude za priznanjem međunarodne zajednice da su jedina skupina sposobna vladati i uspostaviti sigurnost u Afganistanu.

Ali ne samo da militantna skupina nije uspjela postići taj status za tri godine na vlasti, već joj se suparničke ekstremističke skupine poput tzv. Islamske države Korasan (IS-K) rugaju zbog pokušaja.

IS-K je optužio talibane da su napustili džihad, ili sveti rat, i priklonili se stranim državama kako bi osigurali stranu pomoć i ulaganja, a protiv kojih su se nekoć borili.

To je priča koju promiče ogranak ekstremističke skupine "Islamska država" sa sjedištem u Afganistanu dok nastoji regrutirati ratoborne talibanske borce u svoje redove.

Kako bi namamio talibanske borce, IS-K je izvodio napade unutar i izvan Afganistana koji potkopavaju talibansku vlast.

Također, grupa je angažirala sofisticiranu i višejezičnu propagandnu mrežu kako bi se predstavila kao jedina opcija za okorjele talibanske borce koji žele nastaviti ratovati protiv stranaca i drugih protivnika.

"Ovo je vrlo moćna i snažna strategija i vjerovatno već djeluje", rekao je Lucas Webber, suosnivač Militant Wirea i istraživač u Soufan Centru.

"Postoje izvješća o prelascima."

Neki članovi talibana, rekao je Webber, možda se bore protiv "ugodnosti" koje dolazi sa svakodnevnom monotonijom vođenja države.

"Mnogi od tih boraca, odrasli su cijeli život boreći se protiv Sjedinjenih Država i međunarodne koalicije, a dolaze iz globalnog džihadističkog pokreta, povijesnog nasljeđa borbe protiv Sovjeta i borbe protiv Amerikanaca i njihovih zapadnih saveznika", rekao je Webber.

"Sada ih je mnogo zapelo, dosadno im je, rade administrativne poslove."

Talibanski borac provjerava dokumente na afganistansko-iranskom graničnom prijelazu Islam Qala, 24. novembra 2021.
Talibanski borac provjerava dokumente na afganistansko-iranskom graničnom prijelazu Islam Qala, 24. novembra 2021.

Talibani su pooštrili svoju vladavinu otkako su zauzeli Kabul u augustu 2021. i pokušali iskoristiti svoje dobitke kako bi ojačali svoj imidž stabilizirajuće sile unutar Afganistana i regije.

"Konsolidacija vlasti poboljšala je unutarnji mir i stabilnost i rezultirala drugim pozitivnim prednostima kao što su smanjena korupcija, smanjeni uzgoj opijuma i povećano stvaranje prihoda", izvijestio je UN-ov promatrački tim u Afganistanu početkom jula.

Ali široko rasprostranjeno kršenje ljudskih prava tvrdolinijaške islamističke skupine i neuspjeh da uspostavi vladu koja uključuje žene i različite vjerske i etničke skupine u zemlji ostavilo je njen najveći cilj - međunarodno priznanje - izvan dosega.

Pripadnici talibanskih snaga voze se na kamionetu s oružjem u Kabulu, Afganistan, 3. oktobra 2021.
Pripadnici talibanskih snaga voze se na kamionetu s oružjem u Kabulu, Afganistan, 3. oktobra 2021.

To je situacija koja je, u kombinaciji s višestrukim humanitarnim, ekološkim i gospodarskim krizama, spriječila međunarodnu pomoć i ulaganja te potkopala talibansku de facto vladu.

Slično je i s djelovanjem IS-K-a, skupine koju su 2015. godine osnovali nezadovoljni članovi afganistanskih talibana i Tehrik-e Talibana u Pakistanu i koja je obuhvatila Islamski pokret Uzbekistana, prema Webberu.

Kad su militanti IS-a u martu preuzeli odgovornost za najsmrtonosniji teroristički napad u Rusiji u dva desetljeća, sumnja je odmah pala izravno na IS-K.

Talibani, koji su pokušali neutralizirati IS-K i ublažiti zabrinutost da je Afganistan utočište za ekstremističke skupine, ponovili su svoje negiranje da organizacija djeluje na afganistanskom tlu.

Ali postoji obilje dokaza koji pokazuju da talibani prepoznaju prijetnju koju IS-K predstavlja i vojno i ideološki za njihovu vladavinu.

Neposredno prije bombaškog napada na koncertnu dvoranu u Moskvi, u martu, afganistanski mediji objavili su interni dokument koji se pripisuje Glavnoj upravi za obavještajne poslove (GDI), ozloglašenoj talibanskoj obavještajnoj agenciji, koja je priznala napore o pokušajima IS-K da regrutira talibane u središnjoj pokrajini Wardak.

U dokumentu se govori o mogućnosti da su se talibanski članovi koji su napustili skupinu tokom nedavnih pokušaja čišćenja redova nepoželjnih boraca prijavili da se bore za IS-K.

Promatrački tim UN-a početkom jula upozorio je da je IS-K porastao u broju i da se uspio infiltrirati u talibanski GDI, kao i u njegova ministarstva odbrane i unutarnjih poslova.

Krajem jula, afganistanski mediji izvijestili su o hapšenju 20 članova GDI-ja optuženih za rad za IS-K u zapadnoj pokrajini Herat, što je dovelo do smjene regionalnog čelnika sigurnosnog tijela.

Uz svaki korak koji talibani poduzimaju kako bi poboljšali svoj imidž u zemlji i inozemstvu, IS-K daje sve od sebe da ga potkopa.

IS-K nastoji uspostaviti kalifat ili "islamsku državu" u Korasanu, povijesnoj regiji koja uključuje dijelove današnjeg Afganistana, Pakistana, Irana i središnje Azije.

"Narativ skupine ima za cilj smanjiti vjerodostojnost talibana među afganistanskim stanovništvom i potaknuti sektaške linije rascjepa, promičući ideju da su talibani odstupili od islamskih načela, dok se talibani prikazuju kao oni koji promiču 'širi Korasan'", izvijestio je odbor Vijeća sigurnosti UN-a u krajem jula.

To znači izvođenje napada u Tadžikistanu, Iranu i Pakistanu, kao i u Rusiji.

U samom Afganistanu napadi IS-K potkopavaju argumente talibana da su uspostavili vrstu sigurnosti koju zahtijevaju potencijalni strani ulagači iz Kine i drugih država voljnih surađivati s de facto vladom.

U martu je IS-K ubio 21 osobu, većinu talibanskih zaposlenika, u banci u južnom gradu Kandaharu.

Dva mjeseca kasnije, IS-K je ubio šest stranih i lokalnih turista u središnjem gradu Bamijanu.

Bude iz Bamijana neslavno je pretvorio u ruševine prv talibanski režim neposredno prije nego što su ga svrgnule snage predvođene SAD-om 2001.

Otkako su ponovno preuzeli vlast, talibani su uzeli ostatke Buda pod svoju zaštitu dok pokušavaju namamiti strane, osobito kineske turiste da posjete UNESCO-ovu lokaciju.

IS-K je koristio takve napade kako bi pridobio neke talibanske borce na svoju stranu, hvaleći se u izjavi nakon ubistava u Bamijanu da su ciljali strane turiste i "šiite" koji žive u tom području. Sunitska ekstremistička skupina, IS-K smatra šiitske muslimane otpadnicima.

Riccardo Valle, direktor istraživanja za The Khorasan Diary, rekao je da je nakon napada IS-K ukazao na razlike između prvog talibanskog režima koji je uništio Bamijanske bude i sadašnjeg.

"Kažu da su nekoć afganistanski talibani ispravno primjenjivali vjeru, pa su uništavali te idole", rekao je Valle.

Ali danas je IS-K optužio talibane da štite Bude iz Bamijana "kako bi Kinezi zauzvrat mogli dati financijsku ili ekonomsku pomoć Afganistanu."

Nasilje je, rekao je Valle, dio napora IS-K-a da poremeti talibansko gospodarstvo i oslabi njihove odnose sa stranim državama.

"Oni također razgovaraju izravno s talibanskim vojnicima, pokušavajući im pokazati da je Islamska država jedini akter koji provodi džihad", dodao je Valle. "Oni znaju da bi neki afganistanski talibani mogli biti voljni slušati."

XS
SM
MD
LG