Dostupni linkovi

Talibani izazvali najozbiljniju svjetsku krizu ženskih prava, kaže HRW


Avganistanka u burki šeta ulicom
Avganistanka u burki šeta ulicom

Od povratka na vlast u Avganistanu 2021. godine, talibani su stvorili "najozbiljniju svjetsku krizu ženskih prava", saopštio je Human Rights Watch (HRW).

Pod njihovom vlašću, Avganistan je postao jedina zemlja u kojoj je djevojčicama zabranjeno da idu u školu nakon šestog razreda, navodi HRW.

Talibani su, navodi se u saopštenju, takođe "podrivali pravo žena na slobodu kretanja, zabranili im mnoge oblike zapošljavanja, ukinuli zaštitu za žene i djevojke koje doživljavaju rodno zasnovano nasilje, stvorile im prepreke u pristupu zdravstvenoj zaštiti i zabranile im da se bave sportom, pa čak i posjete parkovima."

Sam Avganistan prolazi kroz veliku humanitarnu krizu, koju karakteriše nedostatak sredstva ali i prisilan povratak hiljada avganistanskih izbjeglica iz Pakistana.

Specijalni izaslanik za Avganistan Ričard Benet
Specijalni izaslanik za Avganistan Ričard Benet

Žene i djevojke su među najteže pogođenima ovom humanitarnom krizom, ističu iz HRW.

Situaciju je opisao specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za Avganistan Ričard Benet (Richard Bennett) kao "institucionalizovani sistem diskriminacije, segregacije, nepoštovanja ljudskog dostojanstva i isključenja žena i djevojčica".

"Pod nasilnom vladavinom talibana, avganistanske žene i djevojke žive svoje najgore noćne more“, rekla je predstavnica iz HRW Ferešta Abasi (Fereshta Abbasi).

Abasi je pozvala sve vlade da "podrže napore da se talibansko rukovodstvo i svi oni koji su odgovorni za teške zločine u Avganistanu pozovu na odgovornost".

'Snovi pretvoreni u prah': Glasovi Avganistanki kojima su talibani zabranili studiranje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Ograničenja koja su talibanske vlasti nametnule ženama i djevojčicama otežala su pristup zdravstvenoj zaštiti, ugrožavajući njihovo pravo na zdravlje, kontstatovao je HRW.

Ova organizacija dodaje da će zabrana obrazovanja djevojčica neizbježno dovesti do budućeg nedostatka ženskih zdravstvenih radnika.

HRW je pozvala zemlje donatore da pronađu načine da ublaže tekuću humanitarnu krizu u Avganistanu bez jačanja talibanske represivne politike prema ženama i djevojkama.

XS
SM
MD
LG