Dostupni linkovi

Vlada predvođena talibanima proslavila 105. godišnjicu nezavisnosti Afganistana


Mula Muhamed Jakub, talibanski vršilac dužnosti ministra odbrane, na obilježavanju 05. godišnjicu nezavisnosti Afganistana, u Kabulu, 18. avgusta 2024.
Mula Muhamed Jakub, talibanski vršilac dužnosti ministra odbrane, na obilježavanju 05. godišnjicu nezavisnosti Afganistana, u Kabulu, 18. avgusta 2024.

Najviši zvaničnici vlade predvođene talibanima u Afganistanu obilježili su 18. avgusta 105 godina nezavisnosti zemlje zahtijevajući od međunarodne zajednice međusobno poštovanje.

Afganistan je stekao nezavisnost u avgustu 1919. nakon potpisivanja Anglo-Afganistanskog sporazuma, kojim je okončana britanska kontrola nad vanjskim poslovima zemlje.

Afganistan trenutno nije međunarodno priznat, uglavnom zbog ograničenja koja je vlada predvođena talibanima postavila na žene otkako se vratila na vlast u avgustu 2021. godine.

Godišnjica potpisivanja Anglo-Afganistanskog sporazuma obilježena je na sastanku najviših talibanskih lidera u Kabulu koji je uživo prenosila Nacionalna radio-televizija pod kontrolom talibana.

Mula Muhamed Jakub, talibanski vršilac dužnosti ministra odbrane, rekao je na sastanku da vlada želi jake odnose sa svijetom zasnovane na međusobnom poštovanju, ali da nikada neće popustiti pod pritiskom.

Takođe je rekao da talibani, koji su preuzeli vlast nakon pada vlade koju su podržavale Sjedinjene Države, nikada neće dozvoliti militantnoj organizaciji takozvanoj Islamska država i drugim destruktivnim grupama da čine haos u Afganistanu.

"Bilo da su Daesh (Islamska država) ili drugi pobunjenici, oni trebaju čuti da se nismo predali ničijoj vlasti ni po koju cijenu. Bilo kojim imenom, uspostavili smo islamski sistem u ovoj zemlji. Branit ćemo ga do smrti i posljednjeg vijeka", kazao je Jakub.

Hamid Karzai, koji je bio prvi izabrani predsjednik Afganistana od 2004. do 2014. godine, obilježio je godišnjicu potpisivanja sporazuma pozivajući talibane da dozvole djevojčicama i ženama da pohađaju škole i univerzitet.

"Pozivam prelaznu islamsku vladu da što prije otvori vrata škola i univerziteta u zemlji kako bi djevojke opremljene draguljima znanja mogle igrati ulogu u razvoju zemlje zajedno sa svojom braćom", rekao je Karzai na mreži X.

"Obrazovanje i nacionalno jedinstvo su snage koje će održati zemlju jakom", dodao je.

Od povratka na vlast u avgustu 2021., talibani su zabranili djevojčicama i ženama da studiraju nakon osnovne škole.

Ujedinjene nacije su 15. avgusta saopštile da je najmanje 1,4 miliona djevojčica u Afganistanu uskraćeno za srednje obrazovanje i to je gotovo izbrisalo dvije decenije napretka obrazovanja u Afganistanu, ostavljajući budućnost cijele generacije u opasnosti.

XS
SM
MD
LG