Dostupni linkovi

Talibani u Avganistanu hapsili žene zbog 'lošeg hidžaba'


Avganistanske žene protestuju protiv dekreta talibanskog vođe o obaveznom hidžabu u Kabulu, 10. maj 2022.
Avganistanske žene protestuju protiv dekreta talibanskog vođe o obaveznom hidžabu u Kabulu, 10. maj 2022.

Talibani su uhapsili žene u prestonici Agnanistana zbog nošenja "lošeg hidžaba", rekao je 4. januara portparol talibanskog Ministarstva za poroke i vrline.

To je prva zvanična potvrda obračuna sa ženama koje se ne pridržavaju kodeksa oblačenja koji su nametnuli talibani otkako su se vratili na vlast 2021. godine.

Ovaj razvoj događaja predstavlja najnoviji udarac za avganistanske žene i devojke, koje se već suočavaju sa zabranama obrazovanja, zapošljavanja i pristupa javnim prostorima.

Portparol Ministarstva za poroke i vrline, Abdul Gafar Faruk, nije rekao koliko je žena uhapšeno niti šta je "loš hidžab".

U maju 2022. talibani su izdali dekret kojim pozivaju žene da pokažu samo oči i preporučuju im da nose burku od glave do pete, slično ograničenjima tokom prethodne vladavine između 1996. i 2001.

U izjavi za agenciju AP, Faruk je rekao da je ministarstvo čulo pritužbe na odsustvo odgovarajućeg hidžaba kod žena u glavnom gradu i provincijama.

"Policajke su poslate da uhapse žene nakon što nisu poslušale savet", rekao je on i dodao da su one "prekršile islamske vrednosti i ohrabrile društvo da nose "loš hidžab".

Policija će slučaj proslediti pravosudnim organima ili će žene biti puštene uz strogu kauciju, rekao je Faruk.

"U svakoj pokrajini biće uhapšenie one koje idu bez hidžaba", upozorio je on.

Hapšenja su usledila manje od nedelju dana nakon što je Savet bezbednosti UN pozvao na specijalnog izaslanika za saradnju sa talibanima, posebno po pitanju roda i ljudskih prava.

Talibani su kritikovali tu ideju, rekavši da su specijalni izaslanici "zakomplikovali situaciju nametanjem spoljnih rešenja".

Izražavajući podršku specijalnom izaslaniku za Avganistan, portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Miller) izjavio je 3. januara rekao je da je Amerika i dalje zabrinuta zbog talibanskih represivnih mera protiv žena i devojčica.

XS
SM
MD
LG