Dostupni linkovi

'Nelogično i nehumano': Talibani zabranili ženama da uđu u nacionalni park


Avganistanci u obilasku nacionalnog parka Band-e Amir u Bamijanu.
Avganistanci u obilasku nacionalnog parka Band-e Amir u Bamijanu.

Hiljade porodica dolazi svake godine na kristalno plava jezera i visoke litice u Band-e Amiru, jednom od najpopularnijih nacionalnih parkova u Avganistanu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Među njima je bila i porodica Zahre Kumbri, mlade žene koja živi u centralnoj provinciji Bamijan u kojoj se nalazi park.

Kumbri, međutim, više ne može da odlazi u taj park pošto su talibani 26. avgusta zabranili svim ženama da uđu u Band-e Amir, što je naišlo na široku osudu.

"Ovo je okrutan čin koji je i nelogičan i nehuman", rekla je Kumbri za Radio Azadi RSE-a. "U protekle dve godine žene su uklonjene iz svih kulturnih, ekonomskih i političkih aktivnosti."

Zabrana se smatra novim pokušajem brisanja žena iz javnog života Avganistana. Otkad su preuzeli vlasti 2021. talibani su zabranili ženama obrazovanje i većinu poslova uz nametanje strogih ograničenja slobode kretanja i izgleda.

"Praktično smo u kućnom pritvoru", rekla je Kumbri. "Oni postepeno povećavaju i pooštravaju ograničenja Avganistankama. Žive nas sahranjuju."

'Hidžab samo izgovor'

Zabrana je stupila na snagu ubrzo pošto je talibanski ministar za promociju vrline i prevenciju poroka Mohamad Halid Hanafi rekao da žene koje posećuju Band-e Amir ne nose propisno obavezni hidžab.

"Obilazak parka nije nešto što žene moraju da rade", rekao je Hanafi, koji je naredio talibanskim borcima da spreče svim ženama da uđu u park.

Talibanski ministar za promovisanje vrline i sprečavanje poroka Mohamed Halid Hanafi (arhivska fotografija)
Talibanski ministar za promovisanje vrline i sprečavanje poroka Mohamed Halid Hanafi (arhivska fotografija)

Gul Baht Nedžati koja živi u Bamijanu rekla je da su talibanski borci sprečavali neke žene da uđu u Band-e Amir čak i pre nego što je zabrana objavljena.

"Sve koje su tamo išle bile su ispitivane", rekla je ona i dodala da je ženama naređeno da dokažu svoju vezu s muškarcima koji su ih pratili. "Ako idete u pratnji svog muža, morate poneti venčani list jer će vam talibani uvek postavljati pitanja".

Avganistanska aktivistkinja za ženska prava Taranum Saedi rekla je da talibani koriste navodna kršenja pravila o hidžabu kao izgovor da dodatno smanje njihov pristup javnim mestima. Prošle godine, talibani su takođe zabranili ženama da koriste teretane i posećuju javna kupatila i gradske parkove.

"Avganistanke su oduvek nosile islamski hidžab", rekla je Saedi za Radio Azadi. "Talibani su mizogina i represivna grupa."

Nove patnje

Nova talibanska zabrana će verovatno dovesti do značajnog pada broja posetilaca Band-e Amira, jedne od najpoznatijih turističkih destinacija u Avganistanu. Vlasnici lokalnih preduzeća koji zavise od turizma plaše se da će im biti ugroženi prihodi.

"Naše radnje će sada morati da budu zatvorene", rekla je za Radio Azadi vlasnica prodavnice blizu jednog od šest jezera u nacionalnom parku. Ona je govorila uz uslov da joj se ne objavljuje ime iz bezbednosnih razloga.

Band-e Amir je 2009. postao prvi zvanični nacionalni park u Avganistanu. Četiri godine kasnije, nekoliko žena je zaposleno u službi za čuvanje parka, čime se to prvi put desilo u Avganistanu. Broj turista koji posećuju park stalno je rastao sve do dolaska talibana.

"Ovo je prosto okrutno", rekla je za Radio Azadi avganistanska spisateljica i aktivistkinja za ženska prava Hogai Amil. "Ovo je izdaja naše kulture i ljudskih vrednosti."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG