Dostupni linkovi

Tajvan osudio osam vojnika zbog špijuniranja za Kinu


Helikopter tajvanskih zračnih snaga nosi tajvansku zastavu u Taipeiju, Tajvan, 20. 5. 2024.
Helikopter tajvanskih zračnih snaga nosi tajvansku zastavu u Taipeiju, Tajvan, 20. 5. 2024.

Osam tajvanskih vojnih službenika osuđeno je 22. avgusta zbog špijunaže za Peking, a sud je u odluci naveo da su to radili zbog novca, javio je AFP.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem i posljednjih je godina pojačala vojni i politički pritisak na taj demokratski otok. Dvije strane razišle su se 1949. godine nakon građanskog rata i od tada špijuniraju jedna drugu.

U presudi Tajvanskog visokog suda objavljenoj u četvrtak se navodi da su osuđeni bili aktivni vojnici "spremni prikupljati obavještajne podatke za Kinu te koji su uzrokovali curenje važnih tajni".

Među njima je bio čovjek s prezimenom Hsiao, koji je bio ključ za regrutiranje vojnika da se pridruže "mreži za Kinu" za prikupljanje i predaju informacija, naveo je sud.

Dobio je najveću zatvorsku kaznu od 13 godina.

Drugi je osuđen na pet i pol godina zbog snimanja "videa psihološkog ratovanja kako bi pokazao svoju spremnost da se preda Narodnoj oslobodilačkoj vojsci", dok je jedan muškarac dobio devetogodišnju kaznu zbog "zavjere za prebjeg" u Kinu vojnim helikopterom.

"Njihove radnje znače kršenje njihove službene dužnosti lojalnosti zemlji, obrani zemlje i naroda... kako bi ozbiljno ugrozile nacionalnu sigurnost i dobrobit naroda Tajvana", saopćio je sud.

Svih osam muškaraca može se žaliti na presudu.

Tužitelji su prvotno u novembru podigli optužnice protiv deset osoba u ovom slučaju. Jedan je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Drugi umirovljeni vojnik prezimenom Chen identificiran je kao osoba koja je angažirala Hsiaoa.

No, sud je saopćio da će odvojeno voditi Chenov slučaj nakon što je pobjegao u Kinu. Trenutno ga traže u Tajvanu.

Presuda u četvrtak bila je posljednja u nedavnom nizu slučajeva špijuniranja.

Prošlog mjeseca, narednik koji je radio u centru za obuku mornarice optužen je za navodno fotografiranje i odavanje povjerljivih obrambenih informacija Pekingu.

'Rat brodovima' u Južnom kineskom moru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00
XS
SM
MD
LG