Dostupni linkovi

Tajvan izveo vojnu vežbu uz korišćenje američkih raketa


Ispaljivanje američke rakete Patriot PAC II na vojnoj vežbi, Tajvan, 20. avgusta 2024.
Ispaljivanje američke rakete Patriot PAC II na vojnoj vežbi, Tajvan, 20. avgusta 2024.

Tajvanska vojska lansirala je rakete zemlja-vazduh u vežbama izvedenim u utorak kao svojevrsni odgovor na sve veći vojni pritisak Kine.

Vežbe su održane u vojnoj bazi Jiupeng na jugu Tajvana.

Među lansiranim raketama bile su tajvanske protivbalističke rakete Ski Bov III, zajedno sa američkim Patriot PAC II i raketama zemlja-vazduh Standard, prenosi AP.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i pojačali su vojne pretnje tokom poslednjih nekoliko godina.

Pekingu naročito ne odgovara novi tajvanski predsednik Lai Šing Te, koji je preuzeo dužnost ranije ove godine i kojeg je Peking nazvao - separatistom.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u utorak da su sve rakete pogodile zacrtane ciljeve, i da to pokazuje da je obuka tajvanske vojske "stroga i jaka".

Zvanični Peking nije odmah reagovao na vežbu Tajvana.

Kina često šalje vojne avione i brodove u blizini ostrva koristeći ono što kritičari nazivaju taktikom zastrašivanja.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je rano u utorak da je uočilo pet kineskih vojnih aviona i 11 brodova blizu svoje obale u prethodna 24 sata. Jedan avion je prešao srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu zonu razgraničenja između dve strane.

Tajvan je kupio visokotehnološko oružje od Sjedinjenih Država, revitalizirao svoju industriju oružja i produžio obavezni vojni rok sa četiri meseca na godinu dana.

SAD su obavezne svojim zakonima da obezbede Tajvanu sredstva za odbranu, a sve pretnje ostrvu smatraju predmetom velike zabrinutosti.

XS
SM
MD
LG