Dostupni linkovi

SZO: Bolje je otkazana proslava nego ukinuti život


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je ljude da otkažu neke od svojih planova za odmor kako bi zaštitili javno zdravlje pošto se varijanta korona virusa omikron širi globalno, prenosi BBC.

„Bolji je otkazan događaj (proslava) nego ukinuti život“, rekao je šef SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus, dodajući da se moraju doneti „teške odluke“.

„U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odlaganje događaja“, rekao je on.

Dodao je da sada postoje „konzistentni dokazi da se omikron širi znatno brže od... delte“.

Komentari dr Tedrosa dolaze nakon što su brojne zemlje - uključujući Francusku i Nemačku - pooštrile restriktivne mere i nametnule ograničenja putovanja kako bi pokušale da zaustave širenje nove varijante. Holandija je uvela strogu blokadu tokom božićnog perioda.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ne planira da "zaključa zemlju". Vodeći stručnjak za zarazne bolesti u zemlji, dr Entoni Fauči (Anthony Fauci), ranije je upozorio da bi putovanje za Božić povećalo širenje omikrona čak i među potpuno vakcinisanim.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, premijer Boris Džonson rekao je u ponedeljak da vlada treba da „zadrži mogućnost“ uvođenja novih pravila, ali nije najavio dalja ograničenja.

Proslave Nove godine na londonskom Trafalgar skveru otkazane su "u interesu javne bezbednosti", rekao je gradonačelnik Sadik Kan (Sadiq Khan).

Omikron – prvi put otkriven u Južnoj Africi u novembru – SZO je klasifikovao kao „varijantu koja izaziva zabrinutost“.

Govoreći na brifingu u ponedeljak, Tedros je rekao: „Svima nam je mučno od ove pandemije. Svi želimo da provodimo vreme sa prijateljima i porodicom. Svi želimo da se vratimo u normalu”.

On je dodao da je „najbrži način da to uradimo da svi mi, lideri i pojedinci, donesemo teške odluke da bismo zaštitili sebe i druge”.

“U nekim slučajevima to će značiti otkazivanje ili odlaganje događaja... Bolje je otkazati sada i slaviti kasnije nego slaviti sada i tugovati kasnije,” istakao je čelnik Svetske zdravstvene organizacije.

On je takođe naglasio da bi pandemija mogla da se okonča 2022. tako što bi se obezbedilo da 70 odsto stanovništva u svakoj zemlji sveta bude vakcinisano do sredine sledeće godine.

Tedros je takođe rekao da Kina, za koju se veruje da je u njoj počela pandemija 2019, mora da dostavi relevantne podatke i informacije.

„Moramo da nastavimo da istražujemo dok ne saznamo poreklo, moramo da se trudimo više jer treba da učimo iz onoga što se ovog puta dogodilo kako bismo [bili] bolji u budućnosti“, rekao je Tedros.

U međuvremenu, glavni naučnik SZO Sumija Svaminatan (Soumya Swaminathan) rekla je u ponedeljak da ne bi bilo "mudro" na osnovu inicijalnih dokaza zaključiti da je omikron blaža varijanta od prethodnih.

XS
SM
MD
LG