Dostupni linkovi

Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.
Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.

Kolaps razotkrio slabosti IT infrastrukture

  • Veliki tehnološki kvar koji je izazvao haos u putovanju širom svijeta u petak i dalje izaziva određene poremećaje
  • Stručnjaci sada takođe upozoravaju na moguće dalje rizike jer kriminalci nastoje da iskoriste IT probleme
  • Šef CrowdStrike-a, firme za sajber-sigurnost odgovorne za IT prekide širom svijeta, izvinio se i također upozorio na 'loše aktere'
  • Iako je softverska greška ispravljena, stručnjaci kažu da će za ručno ponovno pokretanje svakog Microsoftovog računara biti potrebno mnogo posla
  • Otkazano je 5.000 letova, a pogođeni su i banke, trgovine i zdravstveni sistem
  • Iako aerodromi uglavnom izvještavaju da je IT problem riješen, hiljade putnika još uvijek pokušavaju da se vrate kući ili da odu na odmor
12:52 19.7.2024.

'Osnovni uzrok' kvara je riješen, tvrdi Microsoft

Američki tehnološki gigant Microsoft, čiji je operativni sistem Windows došao na udar greške u updateu sigurnosnog softvera koji je objavila kompanija CrowdStrike, izvijestio je da je "osnovni uzrok" problema riješen, ali da kvar još može da utiče na normalan rad nekih usluga.

12:45 19.7.2024.

American Airlines 'normalizovao letove'

Foto ilustracija
Foto ilustracija

American Airlines, najveća svjetska aviokompanija po broju letova, objavila je da su letovi normalizovani.

Zbog globalnog kvara vodeći američki avioprevoznici - American Airlines, United i Delta - bili su prisiljeni da obustave sve svoje letove u svijetu.

12:36 19.7.2024.

CrowdStrike: Nije u pitanju sigurnosni incident ili cyber napad

Šef uprave CrowdStrikea, kompanije za koju se sumnja da je glavni krivac za veliki IT kvar, George Kurtz, naveo je da "CrowdStrike aktivno radi sa svojim klijentima koji su pogođeni defektom otkrivenom u jednom updateu za uređaje koji rade na operativnom sustavu Windows".

"Ovo nije uticalo na Mac i Linux računare. Ovo nije sigurnosni incident ili cyber napad", poručio je Kurtz.

"Problem je identifikovan, izolovan te smo izdali sigurnosnu zakrpu. Korisnike upućujemo na portal za podršku, gdje mogu skinuti najnovije zakrpe. Nastavit ćemo kontinuirano da omogućavamo pristup najnovijim updateovima i zakrpama", rekao je.

"Nadalje, preporučujemo organizacijama da osiguraju da komuniciraju sa predstavnicima CrowdStrikea putem službenih kanala. Naš tim je potpuno mobilizovan kako bi osigurao sigurnost i stabilnost svih naših klijenata", naveo je šef uprave CrowdStrikea.

12:28 19.7.2024.

Mediji: Greška u programskom update-u Crowdstrike

U poruci naslovljenoj "pogoršanje servisa" Microsoft je saopštio da bi korisnicima mogao da "bude onemogućen pristup raznim aplikacijama i servisima Microsofta 365".

Američki tehnološki gigant je naveo da se aktivirao da rješava te teškoće sa najvećim prioritetom i hitnošću, prenosi AFP.

Kompanija istražuje pitanja u vezi sa pružanjem cloud usluga u Sjedinjenim Državama, kao i problem koji je uticao na više njihovih aplikacija i usluga.

Kako prenose agencije, sumnja se da je smetnje izazvala greška u programskom update-u firme za IT sigurnost Crowdstrike, što je prijavila jedna energetska kompanija u Australiji, prenosi DPA.

Firma Crowdstrike je u dopisu korisnicima navela da postoje problemi, javio je portal The Verge. Ta greška je opet izazvala smetnje kod softvera kompanije Microsoft, koja je prijavila da ima probleme u svom cloud servisu 365.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG