Dostupni linkovi

Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.
Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.

Kolaps razotkrio slabosti IT infrastrukture

  • Veliki tehnološki kvar koji je izazvao haos u putovanju širom svijeta u petak i dalje izaziva određene poremećaje
  • Stručnjaci sada takođe upozoravaju na moguće dalje rizike jer kriminalci nastoje da iskoriste IT probleme
  • Šef CrowdStrike-a, firme za sajber-sigurnost odgovorne za IT prekide širom svijeta, izvinio se i također upozorio na 'loše aktere'
  • Iako je softverska greška ispravljena, stručnjaci kažu da će za ručno ponovno pokretanje svakog Microsoftovog računara biti potrebno mnogo posla
  • Otkazano je 5.000 letova, a pogođeni su i banke, trgovine i zdravstveni sistem
  • Iako aerodromi uglavnom izvještavaju da je IT problem riješen, hiljade putnika još uvijek pokušavaju da se vrate kući ili da odu na odmor
12:19 19.7.2024.

Air Serbia 'očekuje izvjesna odstupanja od planiranog reda letenja'

Nacionalna aviokompanija Srbije Air Serbia saopštila su se globalni tehnološki problemi sa softverom koji su pogodili kompanije širom svijeta, "odrazili i na rad pojedinih aerodroma do kojih leti Air Srbija".

"Zbog toga se u petak, 19. jula, očekuju izvjesna odstupanja od planiranog reda letenja", navodi Air Serbia u saopštenju za javnost.

Dodaju da je u ovom trenutku saobraćaj posebno otežan na pojedinim aerodromima u Španiji, kao i u Berlinu, Amsterdamu i Cirihu.

"Nadležne službe Air Srbije preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se očuva redovnost saobraćaja, u skladu sa planiranim redom letenja", poručuju iz ove aviokompanije.

11:48 19.7.2024.

Pojedine banke u BiH prijavile probleme u radu svojih servisa

Tri banke sa sjedištem u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH trenutno imaju poteškoće u radu dijela servisa što usporava ili otežava pružanje usluga klijentima, naveli su za Radio Slobodna Evropa u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH.

"Prema trenutnoj procjeni, ne očekuju se značajne posljedice za rad bankarskog sistema u cjelini, dok su aktivnosti na oporavku servisa u izdvojenim bankama u toku. Više informacija će biti dostupno u nastavku dana. U okvirima svojih nadležnosti i funkcija, Agencija za bankarstvo Federacije BiH održava stalne kontakte sa bankama. Nisu zabilježene poteškoće ili prekidi servisa koji se odnose na rad Agencije za bankarstvo Federacije BiH", navodi se u odgovoru Agencije na upit RSE.

U Agenciji su naveli i kako mole klijente da informacije o statusu usluga i servisa prate putem zvaničnih web stranica banaka.

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske još nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa.

Ranije je Addiko banka Banjaluka saopštila putem društvenih mreža kako su "Zbog globalnih tehničkih poteškoća trenutno nedostupne neke od usluga Banke", te da bankomati i kartično poslovanje rade nesmetano.

11:36 19.7.2024.

Aerodrom Sarajevo 'pristupio back up sistemu za registraciju putnika'

Iz Aerodroma Sarajevo za Radio Slobodna Evropa su naveli da će let kompanije Eurowings kasniti "radi problema u njihovom sistemu za registraciju putnika".

"Stoga smo mi na Aerodromu Sarajevo pristupili back up sistemu za registraciju putnika (sistem za čekiranje putnika koji koristi Aerodrom Sarajevo pod nazivom 'IPORT')", naveli su u Aerodromu Sarajevo za RSE.

U odgovoru se ističe i da svi letovi do 9 sati u petak, 19. jula nisu imali kašnjenja u polijetanju izazvanih problemom pada određenih sistema.

"U ovom trenutku nemamo najavljenih kašnjenja u dolasku iz tih ili sličnih razloga", istakli su u Aerodromu Sarajevo.

11:27 19.7.2024.

Sve više aviokompanija prijavilo kvar

Njemačka aviokompanija Lufthansa i višenacionalna kompanija SAS Airline su posljednje koje su prijavile poteškoće u radu uslijed globalnog kvara u IT sektoru.

Lufthansa je navela da je u ovom trenutku preuzimanje rezervacija ograničeno, ali da radi na rješavanju problema.

I SAS je izvijestio da su njegove usluge u potpunosti operativne, ali da "tehnički problemi" utiču na mehanizam za rezervacije.

Praški aerodrom je prijavio kvar na sistemu za prijavu na let. Saopšteno je da neki odlasci iz češke metropole kasne.

Njemački avioprevoznik Eurowings je javio o kvaru na sistemu za online prijave.

Međunarodni aerodrom Belfast u Sjevernoj Irskoj takođe ima poteškoće u radu, ali avioni i dalje uzlijeću i slijeću.

Najveći švicarski aerodrom u Cirihu objavio je da preusmjerava avione jer nije moguće odobriti njihovo slijetanje.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG