Dostupni linkovi

Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.
Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.

Kolaps razotkrio slabosti IT infrastrukture

  • Veliki tehnološki kvar koji je izazvao haos u putovanju širom svijeta u petak i dalje izaziva određene poremećaje
  • Stručnjaci sada takođe upozoravaju na moguće dalje rizike jer kriminalci nastoje da iskoriste IT probleme
  • Šef CrowdStrike-a, firme za sajber-sigurnost odgovorne za IT prekide širom svijeta, izvinio se i također upozorio na 'loše aktere'
  • Iako je softverska greška ispravljena, stručnjaci kažu da će za ručno ponovno pokretanje svakog Microsoftovog računara biti potrebno mnogo posla
  • Otkazano je 5.000 letova, a pogođeni su i banke, trgovine i zdravstveni sistem
  • Iako aerodromi uglavnom izvještavaju da je IT problem riješen, hiljade putnika još uvijek pokušavaju da se vrate kući ili da odu na odmor
18:46 20.7.2024.

Prekid IT sistema uticao je na 8,5 miliona Windows uređaja, kaže Microsoft

Microsoft kaže da procjenjuje da je ažuriranje CrovdStrike, koje je izazvalo masovni IT prekid širom svijeta u petak, 19. jula, uticalo na 8,5 miliona Windows uređaja.

Tehnološki gigant, koji kaže da nije odgovoran za IT kvar, dodaje da ta cifra čini manje od jedan posto svih Windows mašina širom svijeta.

17:30 20.7.2024.

Putnici u aviosaobraćaju upozoreni na dodatna kašnjenja nakon globalnog IT prekida

Turisti se i dalje suočavaju sa prekidima dok se aviokompanije oporavljaju od jednog od najvećih globalnih IT kolapsa u novijoj istoriji, prenosi britanski Guardian.

Putnicima su u petak, 19. juli pokvareni planovi putovanja pošto su hiljade letova otkazane nakon što je pogrešna nadogradnja softvera pogodila Microsoftov operativni sistem Windows. Incident je izazvao haos u brojnim službama, sa otkazanim terminima u bolnicama, sistemima platnih spiskova i isključenjem TV kanala.

Skoro 7.000 letova širom svijeta otkazano je u petak.

Putnici na međunarodnom aerodromu Mitchell u Milwaukeeju, 19. juli 2024.
Putnici na međunarodnom aerodromu Mitchell u Milwaukeeju, 19. juli 2024.

16:40 20.7.2024.

Kolaps razotkrio slabosti IT infrastrukture

Dok se smiruje globalni haos i sistemi nastavljaju da se vraćaju onlajn, ogroman IT prekid koji je izazvao haos širom svijeta u petak, 19. jula otkriva nekoliko neprijatnih istina o digitalnom načinu života i koliko je on krhak, piše BBC.

Prekid je pokazao da bi čak i platforma ogromne firme poput Microsofta, sa svojim dubokim džepovima i ogromnim ulaganjem u robusnu sigurnost sistema, mogla biti oborena slučajnom greškom u ažuriranju softvera koje je izdala nezavisna kompanija za sajber bezbjednost. I to sa katastrofalnim uticajem jer su računari koje pokreće Microsoft u srcu velikog dijela naše tehnološke infrastrukture.

13:32 20.7.2024.

Sve veća upozorenja da kriminalci žele iskoristiti masovni prekid IT-a

Stručnjaci za sajber sigurnost upozoravaju na drugi talas poremećaja i štete koje su počele da dolaze od sajber kriminalaca koji se nadaju da će iskoristiti ogroman tehnološki kvar koji je izazvao haos širom svijeta u petak, a i dalje izaziva određene poremećaje.

Ujutro 20. jula je Australijska uprava za signale (ASD), ekvivalent britanskom GCHQ-u ili američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA), objavila upozorenje o hakerima koji šalju lažne softverske ispravke za koje tvrde da su CrowdStrike.

"Upozorenje! Razumijemo da se objavljuje veliki broj zlonamjernih web stranica i nezvaničnog koda koji tvrde da pomažu entitetima da se oporave", stoji u obavijesti.

Agencija poziva informatičke službenike da koriste samo web stranicu CrowdStrike za dobivanje informacija i pomoć. Upozorenje ASD-a uslijedilo je nakon jučerašnjih poziva britanskog Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost (NCSC) da ljudi budu vrlo oprezni u pogledu sumnjivih e-mailova ili poziva koji se pretvaraju da su CrowdStrike ili Microsoft pomoć.

"Povećan broj phishinga koji se odnosi na ovaj prekid već je uočen, jer oportunistički zlonamjerni akteri pokušavaju da iskoriste situaciju", navodi agencija.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG