Dostupni linkovi

Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.
Gužve na aerodromu Mitchell u gradu Milwaukeeju američke savezne države Wisconsin, 19. jula 2024.

Kolaps razotkrio slabosti IT infrastrukture

  • Veliki tehnološki kvar koji je izazvao haos u putovanju širom svijeta u petak i dalje izaziva određene poremećaje
  • Stručnjaci sada takođe upozoravaju na moguće dalje rizike jer kriminalci nastoje da iskoriste IT probleme
  • Šef CrowdStrike-a, firme za sajber-sigurnost odgovorne za IT prekide širom svijeta, izvinio se i također upozorio na 'loše aktere'
  • Iako je softverska greška ispravljena, stručnjaci kažu da će za ručno ponovno pokretanje svakog Microsoftovog računara biti potrebno mnogo posla
  • Otkazano je 5.000 letova, a pogođeni su i banke, trgovine i zdravstveni sistem
  • Iako aerodromi uglavnom izvještavaju da je IT problem riješen, hiljade putnika još uvijek pokušavaju da se vrate kući ili da odu na odmor
11:35 20.7.2024.

Poremećaji se nastavljaju nakon prekida IT-a širom svijeta

Veliki tehnološki kvar koji je izazvao haos u putovanju širom svijeta u petak i dalje izaziva određene poremećaje.

Iako aerodromi uglavnom izvještavaju da je IT problem riješen, hiljade putnika još uvijek pokušavaju da se vrate kući ili pokušavaju otići na odmor.

Šef CrowdStrike-a, firme za kibernetičku sigurnost odgovorne za IT prekide širom svijeta, izvinio se i upozorio da "loši akteri" ne iskorištavaju problem.

Iako je softverska greška ispravljena, stručnjaci kažu da će za ručno ponovno pokretanje svakog Microsoftovog računara biti potrebno mnogo posla i da će trajati sedmicama, ali od petka navečer su neke usluge počele da se oporavljaju.

22:55 19.7.2024.

Globalni haos nastao softverskim problemom polako se smiruje

Usluge kompanija od avio-saobraćaja preko zdravstva do finansija počele su u petak da se vraćaju u normalu nakon što je došlo do višečasovnog globalnog poremećaja u incidentu koji je pokazao ranjivost povezanosti tehnologija u svetu.

Nakon što je problem rešen, kompanije su se morale da se pozabave odloženim i otkazanim letovima i lekarskim pregledima, propuštenim narudžbinama i drugim problemima za čije rešavanje bi mogli da budu potrebni dani, piše Rojters.

Preduzeća se takođe suočavaju sa pitanjima kako da izbegnu buduće prekide u radu izazvane tehnologijom koja je namenjena zaštiti njihovih sistema.

Ažuriranje softvera globalne kompanije za sajber bezbednost CrowdStrike, jednog od najvećih operatera u tom sektoru, izazvalo je sistemske probleme koji su prizemljili avione, prekinuli emitovanje televizija i ostavili ljude bez pristupa uslugama kao što su zdravstvo ili bankarstvo.

Vlade i preduzeća su u protekle dve decenije postali sve više zavisni od nekolicine međusobno povezanih tehnoloških kompanija, što objašnjava zašto se jedan problem sa softverom toliko proširio.

Problem je bacio svetlo na CrowdStrike, kompaniju vrednu 83 milijarde dolara koja nije toliko poznata, ali koja ima više od 20.000 korisnika širom sveta, uključujući Amazon.com i Microsoft. Izvršni direktor CrowdStrikea Džordž Kurc (George Kurtz) rekao je na mreži X da je pronađen problem "u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove" koji je uticao na Microsoft klijente.

Prekid u radu je takođe izazvao zabrinutost da mnoge organizacije nisu dobro pripremljene da implementiraju planove za vanredne situacije kada jedna tačka padne, kao što je IT sistem ili deo softvera u njemu.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je obavešten o prekidu rada, rekao je zvaničnik Bele kuće. Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da koliko on zna do problema nije došlo zbog hakerskog napada, ali je američka Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture saopštila da je primetila da hakeri koriste prekid za krađu identiteta i druge zlonamerne aktivnosti.

Putovanja avionom su odmah pogođene, pošto avio- prevoznici zavise od rasporeda letenja koji, kada se prekine, može da izazove duga kašnjenja. Od više od 110.000 zakazanih komercijalnih letova u petak, 5.000 je otkazano širom sveta, a očekuje se više, navela je kompanija za analizu vazduhoplovstva Cirium.

Aerodromi od Los Anđelesa do Singapura, Amsterdama i Berlina saopštili su da avio-kompanije čekiraju putnike sa rukom ispisanim kartama za ukrcavanje, što je uzrokovalo kašnjenja.

Banke i kompanije za finansijske usluge upozoravale su klijente na poremećaje, a trgovci na svim tržištima govorili su o problemima u izvršavanju transakcija. Osiguravači bi se mogli suočiti sa gomilom zahteva za nadoknadu zbog prekida poslovanja.

Američke zdravstvene kompanije su takođe prijavili prekid u radu.

U Velikoj Britaniji su sistemi za rezervacije koje su koristili lekari bili off line, objavili su medicinski zvaničnici na X, dok je prekinuto emitovanje Skaj njuza (Dky News), jedne od najvećih televizija u toj zemlji.

Kako je dan odmicao, sve više kompanija je počelo da prijavljuje normalizaciju u svom radu.

21:29 19.7.2024.

Trgovanje nastavlja posle prekida, opstali manji problemi

Trgovanje robom, akcijama, valutama i obveznicama vratila se u normalu pošto je globalni sajber problem omeo poslovanje kompanija za finansijske usluge od Londona do Singapura i Njujorka, iako neki problemi i dalje postoje.

Ažuriranje softvera globalne kompanije za sajber bezbednost CrowdStrike izazvalo je haos u kompjuterskim sistemima širom sveta.

Problemi su se pojavili na finansijskim tržištima u Aziji i na početku trgovanja u Evropi, pri čemu su pogođene brojne firme uključene u različite aspekte procesa trgovanja.

Do popodne u SAD, međutim, trgovanje se vratilo u normalu.

Njujorška berza i Nasdak saopštili su da tržišta rade uobičajeno.

Komisija za trgovinu robnim fjučersima, koja nadgleda tržišta derivata robe, saopštila je da primećuje sporadične prekide među korisnicima, ali da na većinu to ne utiče.

Glavni američki banke, uključujući Benk od Amerika (Bank of America) i Goldman Saks (Goldman Sachs), navele su nisu primetili veći uticaj na svoje sisteme ili operacije. Citigroup takođe nije pogođen, rekao je izvor.

Iako nije bilo izveštaja o većim trgovinskim problemima, neki trgovci su ranije rekli da ima znakova poremećaja u manjim finansijskim institucijama. Jedan trgovac sa sedištem u Londonu rekao je da je pogođeno nekoliko platformi za trgovanje, zbog čega neki klijenti nisu mogli da trguju.

Neke banke i kompanije za finansijske usluge navele su da zaposleni i klijenti imaju problema s pristupom svojim sistemima.

20:54 19.7.2024.

Otkazano više od 5.000 letova

Od više od 110.000 zakazanih komercijalnih letova u petak, 5.000 je otkazano širom sveta, mada se očekuju dodatna otkazivanja, preneo je Rojters pozivajući se na globalnu analitičku kompaniju za vazduhoplovstvo Cirium.

Poređenja radi, u četvrtak je pre problema sa softverom otkazano 2.000 letova.

Vazduhoplovni sektor je posebno osetljiv na globalne probleme sa softverom pošto zavisi od koordinisanih rasporede koje vodi kontrola vazdušnog saobraćaja.

Prvobitna kašnjenja u poletanjima i sletanjima mogu dovesti do poremećaja rasporeda letova za aerodrome i avio kompanije do kraja dana.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG