Dostupni linkovi

Švajcarska prihvatila molbu Zelenskog da bude domaćin mirovnog samita


Predsednica Švajcarske Viola Amherd i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kerzac, Švajcarska, 15. januar 2024.
Predsednica Švajcarske Viola Amherd i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Kerzac, Švajcarska, 15. januar 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak po dolasku u Švajcarsku da su ukrajinski predstavnici počeli pripreme za održavanje globalnog mirovnog samita u toj zemlji.

Samit treba da uzme u obzir "sve što je već postignuto" i da utvrdi da završetak rata prema međunarodnom pravu "treba da bude izuzetno pošten", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Bernu, u Švajcarskoj.

Zelenski je govorio nakon sastanka sa švajcarskom predsednicom Violom Amherd. Ni Zelenski ni Amherd nisu naveli detalje o tome kada i gde bi u Švajcarskoj samit mogao da se održi.

Švajcarska je pristala da bude domaćin samita na molbu Zelenskog, saopštila je švajcarska vlada i dodala da se razrađuju detalji.

Zelenski je rekao da će se u planovima predložiti da sve zemlje koje poštuju ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet budu predstavljene na mirovnom samitu.

"Želeli bismo da globalni jug bude prisutan.... Važno nam je da pokažemo da je ceo svet protiv agresije Rusije i da je ceo svet za pravedan mir", rekao je on.

Zelenski boravi u Švajcarskoj gde bi trebalo da se sastane sa drugim svetskim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Očekuje se da će se sastati sa predstavnicima Evropske unije i NATO-a, kao i sa liderima država i velikih preduzeća kako bi se ojačali odbrana i ekonomska stabilnost zemlje.

"Takođe ću razgovarati o povratku ukrajinske dece koju je ukrala Rusija, sankcijama, načinima korišćenja zamrznute ruske imovine, humanitarnom uklanjanju mina, finansijskoj pomoći i oporavku", naveo je Zelenski na mreži X.

Ukrajinski predsednik bi takođe trebalo da se sastane sa bezbednosnim zvaničnicima iz 81 zemlje i međunarodne organizacije koji borave u Davosu kako bi razgovarali o njegovoj "formuli mira" u 10 tačaka.

Uz izveštaj Reutersa

XS
SM
MD
LG