Dostupni linkovi

Ukrajinski komesar za prava kaže da je vraćeno 517 djece od skoro 20.000 koje je Rusija odvela


Ukrajinski komesar za ljudska prava Dmytro Lubinets, 8. decembra 2023.
Ukrajinski komesar za ljudska prava Dmytro Lubinets, 8. decembra 2023.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu prije skoro dvije godine, vraćeno je samo 517 djece od oko 20.000 koja su ilegalno odvedena i držana u Rusiji, rekao je ukrajinski komesar za ljudska prava Dmitro Lubinets.

Prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti, do kraja prošle godine iz Ukrajine je u Rusiju odvedeno najmanje 19.546 djece. Broj se odnosi samo na one slučajeve koji su zvanično evidentirani, a smatra se da je stvarna cifra znatno veća.

Lubinets je, obraćajući se Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 14. januara, rekao da je također vraćeno 2.828 odraslih osoba, uključujući 150 civila.

"Naš zadatak je da sve vratimo", rekao je Lubinets, pozivajući međunarodnu zajednicu da "odmah pojača napore u tom pravcu".

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je u martu prošle godine naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, moskovske povjerenice za prava djece, zbog optužbi za ratne zločine u vezi s ilegalnom deportacijom ukrajinske djece, zajedno sa nezakonitim prebacivanjem ljudi u Rusiju iz Ukrajine od njene invazije u februaru 2022.

MKS je saopštio da su Putin i Lvova-Belova optuženi da su "počinili djela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih".

MKS je saopštio da Putin nije "pravilno izvršio kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela ili dozvolili njihovo izvršenje i koji su bili pod njegovom efektivnom ovlasti i kontrolom, u skladu s odgovornošću nadređenog".

Odluku MKS-a podržale su Sjedinjene Države i većina zemalja EU, ali je zajedničku odluku EU blokirala Mađarska.

Kremlj je odbacio optužbe za prisilnu deportaciju. Ruske vlasti tvrde da su "spasile djecu" od neprijateljstava i spremne su vratiti one koje njihovi roditelji i staratelji traže.

XS
SM
MD
LG