Dostupni linkovi

Počelo suđenje bjeloruskim novinarima za opozicioni kanal na Telegramu


Pratasevič, Putsila i Rudzik (slijeva nadesno) su, između ostalog, optuženi za "kovanje zavjere za osvajanje vlasti na neustavne načine"
Pratasevič, Putsila i Rudzik (slijeva nadesno) su, između ostalog, optuženi za "kovanje zavjere za osvajanje vlasti na neustavne načine"

Počelo je suđenje Ramanu Prataseviču, bjeloruskom novinaru koji je 2021. uhapšen nakon što je komercijalni let na kojem je bio morao da prizemlji u Minsku.

Ovaj slučaj, koji je privukao mnogo publiciteta, tiče se Telegram kanala "Nexta Live" baziranog u Poljskoj, koji je detaljno pratio nezapamćene proteste protiv zvaničnih rezultata predsjedničkih izbora u Bjelorusiji u avgustu 2020. godine, za koje bjeloruska opozicija i Zapad tvrde da su bili namješteni.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku, Regionalni sud u Minsku je 16. februara započeo suđenje Prataseviču i još dvojici optuženika, kojima se sudi u odsustvu. Radi se o autorima kanala, Stjapanu Putsili i Janu Rudziku.

Oni su optuženi sa osnivanje i vođenje ekstremističke grupe, uvrede upućene Aleksandru Lukašenku, kovanje zavjere za osvajanje vlasti na neustavne načine, diskreditovanje Bjelorusije, finansiranje ekstremističkih aktivnosti, iniciranje socijalne mržnje, organizaciju masovnih protesta, sprovođenje terorističkih činova, te druga djela sa ciljem potkopavanja nacionalne bezbjednosti.

Putsila je dodatno optužen za orkestriranje aktivnosti terorističke organizacije.

Državni mediji prenose da je Pratasevič priznao krivicu po svim tačkama optužnice. Ukoliko budu osuđeni, sva trojica bi mogli da dobiju do 15 godina zatvora.

Kancelarija državnog tužioca je takođe tražila da optuženi plate 30 miliona rubalja (skoro 11,9 milona dolara), na ime odštete za to što je "Nexta" nanijela Bjelorusiji.

Pratasevič, koji je nekada radio kao urednik i glavni administrator za kanal "Nexta Live" na Telegramu, pobjegao je iz Bjelorusije 2019. godine.

On i njegova tadašnja djevojka, državljanka Rusije Sofija Sapega, uhapšeni su u maju 2021. nakon što je njihov let iz Grčke za Litvaniju bio primoran da sleti u Minsku.

Bjelorusija je saopštila da su naredili da se avion prizemlji nakon anonimne prijetnje bombom. Kasniji dokazi su otkrili da su bjeloruski zvaničnici lažirali prijetnju bombom, kao izgovor da bi avion sletio te da bi priveli dvojac.

Sapega je optužena da je blia administrator kanala na Telegramu koji je objavljivao lične podatke bjeloruskih bezbjednosnih snaga, te osuđena na šest godina zatvora u maju prošle godine.

Pratasevič se nekoliko puta pojavio na bjeloruskoj državnoj televiziji tokom 2021, nakon čega su opozicija i zapadni zvaničnici optužili Lukašenka i njegov režim da su iznudili snimke priznanja mučenjem.

Takođe su tražili momentalno oslobađanje Prataseviča i Sapege.

Tokom 2017. i 2018, Pratasevič je bio student novinarstva u Pragu sa stipendijom Vaclav Havel.

Ova stipendija, nazvana po bivšem češkom predsjedniku, je zajednička inicijativa RSE i češkog ministarstva spoljnih poslova, dostupna ambicioznim nezavisnim novinarima u zemljama Istočnog partnerstva Evropske unije i Rusiji.

Pratasevič nije radio za RSE ni prije ni nakon što je dobio stipendiju.

Lukašenko je negirao da je pokrao izbore 2020. godine, te je od tada krenuo u žestok obračun sa opozicijom, čiji su vodeći članovi ili zatvoreni, ili su morali da pobjegnu iz zemlje iz straha za ličnu bezbjednost.

XS
SM
MD
LG