Dostupni linkovi

Sud u Beogradu doneo rešenje o izručenju beloruskog novinara, odluka nije konačna


Fotografija iz privatne arhive Andreja Gnjota, beloruskog novinara koji je od strane vlasti Srbije zadržan u toj zemlji od oktobra 2023. godine, po osnovu Interpol poternice izdate na zahtev Belorusije.
Fotografija iz privatne arhive Andreja Gnjota, beloruskog novinara koji je od strane vlasti Srbije zadržan u toj zemlji od oktobra 2023. godine, po osnovu Interpol poternice izdate na zahtev Belorusije.

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o izručenju beloruskog novinara, reditelja i opozicionog aktiviste Andreja Gnjota Belorusiji, ali ono još nije pravosnažno, rečeno je 13. juna za RSE u ovom sudu.

Beloruske vlasti od Srbije traže ekstradiciju Gnjota nakon što je 30. oktobra 2023. uhapšen na aerodromu u Beogradu po poternici Interpola raspisanoj na zahtev Minska zbog navodne utaje poreza.

Rešenje Višeg suda u Beogradu, u kome je navedeno da su se stekle zakonske pretpostavke za izručenje, doneto je 31. maja i u toku je njegovo uručenje stranama u procesu.

Na ovo rešenje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu, a Gnjotov advokat Filip Sofijanić izjavio je za RSE da će podneti žalbu.

Svetlana Tihanovskaja, liderka beloruske opozicije u egzilu, napisala je na mreži X da apeluje na drugostepeni sud i ministarku pravde Srbije da ne izruče Gnjota Belorusiji i da mu dozvole da napusti Srbiju.

"Andrej je u Belorusiji u opasnosti od kršenja ljudskih prava, lišavanja slobode i mučenja iz političkih razloga. Pozivam i međunarodnu zajednicu da ga podrži", navela je.

Gnjot je bio u pritvoru, a od 5. juna odlukom Apelacionog suda premešten je u kućni pritvor.

Gnjot je negirao optužbe za utaju poreza na osnovu kojih ga beloruske vlasti potražuju od Srbije.

"Ova krivična prijava politički je motivisana. Neosnovana je i lažna. Beloruski režim izlaže surovoj represiji svakoga ko mu se suprotstavi", izjavio je Gnjot pred sudom.

Viši sud je ranije već donosio odluku o izručenju, koje je Apelacioni sud ukinuo početkom marta.

Predmet je tada vraćen na ponovno odlučivanje zbog, kako je navedeno, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Prve reakcije u Srbiji

Predsednik opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović, naveo je u autorskom tekstu, da PSG osuđuje svaki vid represije prema državljanima Rusije ili Belorusije koje sprovode vlasti u Srbiji.

"I smatra ih anticivilizacijskim činom koji dovodi do ugrožavanja bezbednosti tih ljudi i čak njihovih života", dodao je.

Grbović je u autorskom tekstu naveo prvostepenu odluku suda u Beogradu o izručenju Gnjota, kao i zabranu ulaska u Srbiju rusko-izraelskom novinaru Romanu Perlu.

Gnjot otišao iz Belorusije kao kritičar režima

Gnjot je 2020. otišao iz Belorusije na Tajland nakon što je kritikovao beloruski režim i učestvovao u protestima posle predsedničkih izbora u Belorusiji 2020. na kojima je pobedu proglasio Aleksadar Lukašenko koji je na vlasti u toj zemlji od 1994. godine.

Gnjot je pred sudom rekao da vlast Lukašenka želi da ga kazni zbog angažmana protiv beloruskog režima, prvenstveno jer je, kako je rekao, jedan od osnivača nevladine organizacije Slobodno udruženje sportista Belorusije (SOS BY).

Udruženje SOS BY osnovano je u avgustu 2020. posle predsedničkih izbora u Belorusiji koje je međunarodna zajednica okarakterisala kao nedemokratske.

Ta organizacija javno je tražila poništavanje izbora, Lukašenkovu ostavku i oslobađanje građana uhapšenih na demonstracijama protiv režima.

Obaveštajna služba Belorusije 2022. godine označila je SOS BY kao "esktremističko" udruženje, što Zapad vidi kao sistemski instrument beloruskih vlasti za progon političkih neistomišljenika.

Zapadne države, beloruska opozicija i nevladine organizacije Lukašenka optužuju za brutalno kršenje ljudskih prava i represiju nad političkim protivnicima.

Nakon spornih izbora 2020. i nasilja nad opozicionim demonstrantima Evropska unija uvela je sankcije beloruskoj vlasti.

XS
SM
MD
LG