Dostupni linkovi

Sud u Keniji odobrio slanje vojske za obuzdavanje protesta


Policijski službenici i osoblje obezbjeđenja štite kenijski parlament dok demonstranti pokušavaju da upadnu u zgradu tokom protesta u centru Nairobija, 25. juni 2024.
Policijski službenici i osoblje obezbjeđenja štite kenijski parlament dok demonstranti pokušavaju da upadnu u zgradu tokom protesta u centru Nairobija, 25. juni 2024.

Sud u Keniji odobrio je u četvrtak odluku o slanju vojske kao podrške policiji, dok se nastavljaju protesti protiv kontroverznog povećanja poreza koje je vlada obećala povući, piše DPA.

Dok su se u Nairobiju u četvrtak mogla vidjeti oklopna vojna vozila, sud je kasnije presudio da je raspoređivanje vojske koje je odobrio parlament bilo zakonito s obzirom na izbijanje nasilja tokom protesta koje policija nije uspjela staviti pod kontrolu.

Sud je odbio žalbu udruženja advokata.

Međutim, sudac Lawrence Mugambi je upozorio na "opasan trend" koji bi mogao dovesti do militarizacije zemlje. Rekao je i da bi raspoređivanje vojske moglo zastrašiti stanovništvo.

Stoga je od Vlade u roku od dva dana zatražio preciznu informaciju o opsegu i trajanju akcije.

Reuters javlja da je atmosfera u četvrtak u Nairobiju bila napeta. Demonstranti su planirali marširati do službene rezidencije predsjednika Williama Rutoa, ali to nisu mogli učiniti jer je policija ogradila pristupne ceste.

Po gradu su bili raspoređeni policajci i vojno osoblje, a blokirane su i ulice oko parlamenta.

Prvi demonstranti su se okupili u podne u centru Nairobija, a televizijske snimke pokazuju kako policija koristi suzavac te se čuju pucnji. Protesti su navodno održani i u drugim kenijskim gradovima.

Nasilne scene u Keniji između demonstranata i policije izbile su prošle sedmice uslijed masovnih nemira zbog vladinih planova da dodatnim oporezivanjem prikupi 2,7 milijardi dolara, a s ciljem smanjenja velikog javnog duga Kenije.

Demonstranti se protive povećanju poreza u zemlji koja se već suočava s krizom životnih troškova, a mnogi pozivaju i na ostavku predsjednika Williama Rutoa.

Ruto je rekao u srijedu da povlači prijedlog budžeta za 2024./25. godinu, nakon što su sukobi rezultirali brojnim smrtnim slučajevima.

Prema podacima službenog tijela za zaštitu ljudskih prava (KNHRC), u protestima je poginulo najmanje 22 ljudi.

XS
SM
MD
LG