Dostupni linkovi

Nekoliko mrtvih i desetine ranjenih u sukobima policije i demonstranata u Najrobiju


Policija pokušava da rastjera demonstrante u Najrobiju, 25. juni 2024.
Policija pokušava da rastjera demonstrante u Najrobiju, 25. juni 2024.

Najmanje pet osoba je ubijeno, a na desetine ranjeno u sukobu policije i demonstranata koji su pokušavali da uđu u parlament u Najrobiju, glavnom gradu Kenije dok su zastupnici usvajali zakon o povećanju poreza.

Dio zgrade parlamenta je zapaljen nakon što su u njega upali demonstranti. Kako navodi BBC policija je ispalila suzavce u nastojanju da spriječe demonstrante od ulaza u zgradu parlamenta.

Prema navodima zdravstvenih radnika sa terena najmanje 50 osoba je ranjeno. Protesti i sukobi zabilježeni su i u drugim gradovima širom zemlje.

Policija i demonstranti na ulicama glavnog grada Kenije
Policija i demonstranti na ulicama glavnog grada Kenije

Parlament je usvojio zakon o finansijama i poslao ga na treće čitanje kod zastupnika. Nakon toga bi zakon trebao biti poslan na potpisivanje kod predsjednika koji ga može vratiti parlamentu ako ima primjedbe.

Demonstranti se protive povećanju poreza u zemlji koja se već bori sa krizom visokih troškova života, a mnogi također pozivaju predsjednika Williama Ruta da podnese ostavku.

Kenija se bori sa nekoliko ekonomskih šokova uzrokovanih dugotrajnim uticajem pandemije COVID-19, ratom u Ukrajini, dvije uzastopne godine suša i obezvrijeđivanjem valute.

Zakon o finansijama ima za cilj prikupiti dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza u sklopu napora da se olakša veliko opterećenje duga.

Prijedlog zakona, koji sadrži odredbe za koje se smatra da nameću dodatna opterećenja običnim građanima, izazvao je veliko negodovanje javnosti koja je ionako opterećena visokim troškovima života. U međuvremenu vlada je odustala od nekih spornih prijedloga poput poreza na hljeb, ulje, vlasništvo nad automobilima i finansijske transakcije. No, bijes javnosti nije ublažen i sada mnogi traže da se zakon u potpunosti ukine.

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG