Dostupni linkovi

Svjedok u predmetu 'Respiratori': Za respiratore sam saznao kad su stigli u BiH


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Fadil Novalić, dolazi u Sud BiH na suđenje zbog afere Respiratori, 24.februar, Sarajevo
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Fadil Novalić, dolazi u Sud BiH na suđenje zbog afere Respiratori, 24.februar, Sarajevo

Uposlenik Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović kazao je na suđenju premijeru bh. entiteta Federacija BiH Fadilu Novaliću, i drugim optuženima u predmetu "Respiratori", da Federalni štab civilne zaštite nikada nije donio odluku o kupovini respiratora.

U nastavku suđenja pred Sudom BiH, u predmetu koji se odnosi na prošlogodišnju nabavku 100 respiratora iz Kine, Kadribegović je u srijedu, 6. oktobra svjedočio o sjednicama Federalnog štaba Civilne zaštite na kojima je donesena odluka o izdvajanju novca.

Prisjetio se, među ostalim, 1. aprila prošle godine kada su održane dvije sjednice, a jedna od njih je bila telefonska na kojoj je donesena odluka o izdavajanju sedam miliona KM (oko 3,5 miliona eura) za medicinsku opremu.

Kako je kazao Kadribegović, tada nije spominjana vrsta opreme, kao ni to da li će novac biti utrošen za respiratore.

Na pitanje tužitelja kada je saznao za njihovu nabavku, Kadribegović je kazao da je to bilo 25. aprila kada su respiratori stigli na Aerodrom u Sarajevu.

Nakon suspenzije direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, Kadribegović je od 12. maja prošle godine imao ovlaštenja da upravlja tom upravom, dok je sredinom decembra podnio ostavku na tu dužnost.

Kazao je da je, odmah po preuzimanju dužnosti, tražio ugovore o javnim nabavkama za potrebe Federalne uprave civilne zaštite, uključujući i onaj za respiratore, ali ih je dobio tek nakandno.

Kadribegović je, također, svjedočio o tome kako je Vlada Federacije BiH tražila mišljenje Pravobranilaštva o posljedicama eventualnog raskida ugovora o nabavci respiratora sa firmoma "Srebrna malina".

Pred Sudom BiH 6. oktobra svjedočila je i vlasnica firme "Ultrašped" Šeherzada Halilović, koja se prisjetila poziva od vlasnika firme "Srebrna malina" Fikreta Hodžića. Kako je navela, Hodžić je tražio inormacije o procedurama za carinjenje uvezenih respiratora.

Navela je da mu je tada kazala kako su mu neophodne određene dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva, te da joj je on, tokom razgovora, rekao da će "mu oni to završiti".

Novo ročište pred Sudom BiH zakazano je za petak, 8. oktobra.

Respiratore je iz Kine za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite uvezla je kompanija “Srebrena malina”.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 25. aprila 2020. a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučljivo u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Optužnica u slučaju “Respiratori” je podignuta 18. januara, a Tužilaštvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci respiratora iz Kine.

Osim premijera FBiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG