Dostupni linkovi

Šef NATO upozorio da Trampove riječi 'ugrožavaju bezbjednost'


Stoltenberg je upozorio da "sugestija da saveznici neće braniti jedni druge" potkopava bezbjednost NATO saveza
Stoltenberg je upozorio da "sugestija da saveznici neće braniti jedni druge" potkopava bezbjednost NATO saveza

Generalni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, upozorio je protiv riječi koje "ugrožavaju bezbjednost", nakon što je bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zaprijetio da će da "podstakne" Rusiju da napadne članice Alijanse koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze.

"Bilo koja sugestija da saveznici neće braniti jedni druge potkopava našu bezbjednost, uključujući američku", rekao je Stoltenberg u nedjelju, 11. februara.

Trampove prijetnje da neće braniti NATO saveznice su "nesmotrene", reko je predsjednik Evropskog vijeća, Šarl Mišel (Charles Michel).

"Sjevernoatlantski savez je bio osnova bezbjednosti i napretka Amerikanaca, Kanađana i Evropljana posljednjih 75 godina", napisao je on na društvenoj mreži X.

Dodao je da "nesmotrene izjave o bezbjednosti NATO i solidarnosti služe samo Putinovim interesima", te da "ne donose još bezbjednosti ili mira svijetu", nego da "ponovo naglašavaju potrebu EU da hitno razvije svoju stratešku autonomiju i investira u odbranu".

Član 5 Ugovora o NATO navodi da ukoliko je članica Saveza žrtva vojnog napada, svaka članica mora razmotriti taj čin kao napad na cijelu grupu zemalja, i preduzeti mjere da pomogne napadnutoj državi.

Tramp je u subotu, 10. februara, upozorio da ukoliko bude ponovo izabran sa predsjednika SAD, neće braniti NATO članice koje nisu ispunile svoje finansijske obaveze, te da će čak "podstaknuti" Rusiju da ih napadne.

Bivši predsjednik SAD često kritikuje članice NATO da premalo finansiraju Alijansu.

Tokom mitinga u Južnoj Karolini, Tramp je rekao da je razgovarao sa šefom države jedne NATO članice, ali ga nije imenovao.

Izjava stiže nakon što je Tramp, vjerovatni kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima u novembru, izvršio pritisak na Republikance u Kongresu da blokiraju akt koji bi obezbjedio novu pomoć Ukrajini.

Bijela kuća je oštro reagovala na Trampove izjave.

"Podsticanje invazija od strane ubilačkih režima na naše najbliže saveznike je užasavajuće i besmisleno", rekao je portparol Bijele kuće, Endru Bejts (Andrew Bates) u subotu veče.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG