Dostupni linkovi

Stoltenberg potvrdio pomoć NATO-a Ukrajini od 43 milijarde dolara


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu 14. juna 2024.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu 14. juna 2024.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da će alijansa pružiti 40 milijardi eura (43 milijarde dolara) vojne pomoći Ukrajini 2025.

On je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da će lideri NATO-a "ponovo potvrditi svoju odlučnost da podrže Ukrajinu" na samitu u Washingtonu od 9. do 11. jula.

Stoltenbergovi komentari potvrđuju izvještaj Reutersa ranije ove sedmice u kojem se navodi da je zapadnoevropski diplomata rekao da je paket pomoći planiran.

Stoltenberg je tražio višegodišnju posvećenost alijanse pomoći Ukrajini, ali će sadašnji paket biti ponovo procijenjen sljedeće godine, rekli su zvaničnici.

Finansijsko obećanje dio je šireg paketa Ukrajine o kojem će se lideri NATO-a dogovoriti kada se okupe na samitu u Washingtonu od 9. do 11. jula.

U junu su saveznici odlučili da će NATO preuzeti veću ulogu u koordinaciji isporuka oružja Ukrajini. Međutim, saveznici su još uvijek u sukobu uoči samita u Washingtonu oko toga da li i kako ojačati formulaciju NATO-a o budućem članstvu Ukrajine u alijansi.

Zvanična linija NATO-a je da će se Ukrajina jednog dana pridružiti, ali ne dok je zemlja u ratu.

"Budućnost Ukrajine je u NATO-u", izjavili su njeni lideri na prošlogodišnjem samitu u Vilniusu.

XS
SM
MD
LG