Dostupni linkovi

Ministarka za brigu o porodici kaže da je njena izjava o akušerskom nasilju u Srbiji pogrešno interpretirana


Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski, nekadašnja liderka desno orijentisane partije Zavetnici, jun 2019.
Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski, nekadašnja liderka desno orijentisane partije Zavetnici, jun 2019.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski saopštila je 24. jula da je žrtva hajke "jednog dela medijske scene Srbije", kao i da je njena izjava o akušerskom nasilju pogrešno interpretirana u javnosti.

"Nakon saopštenja da će uslediti izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i da će roditeljski dodatak biti značajno povećan, usledila je hajka jednog dela medijske scene Srbije, koja je poprimila razmere ličnog obračuna sa mnom, praćena elementima govora mržnje i javnog linča", navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Stamenkovski je dan ranije izjavila je da su priče o akušerskom nasilju i lošim uslovima u porodilištima "deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji".

"Dvadeset godina se ovde vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, i to je deo globalne agende. I zato se potencira i akušersko nasilje, i loše stanje u porodilištima, i loša hrana i zato se na tome uporno insistira", izjavila je ona gostujući na TV Prva 23. jula.

Više nevladinih udruženja u Srbiji reagovalo je na ovu izjavu tražeći, između ostalog, javno izvinjenje ženama u Srbiji.

Stamenkovski u saopštenju navodi da je reč o pokušaju "netačne interpretacije mojih izjava na temu akušerskog nasilja".

"Reči koje sam iznela na ovu temu u potpunosti su istrgnute iz konteksta i sa namerom plasirane u javnost na potpuno pogrešan način", piše u saopštenju.

Stamenkovski je navela da, "nažalost, žene koje su iz različitih razloga imale traumatična iskustva i bile izložene fizičkom ili verbalnom nasilju najčešće odustaju od ponovnog rađanja dece".

"To je ozbiljan problem čijem sam rešavanju maksimalno posvećena, i kao žena i kao majka, i kao ministar", navodi se.

Ipak, Stamenkovski ističe da "akušersko nasilje ne sme biti zloupotrebljeno za širenje panike u društvu i izazivanje straha", kao i da ti slučajevi ne smeju poslužiti "kao izgovor za kampanju protiv života i rađanja".

"Uslove u srpskim porodilištima treba značajno unaprediti, ali to ne znači da je opravdano da se u određenim medijima ona prikazuju kao 'klanice', a svi ginekolozi kao 'kasapini', čime se unosi nesigurnost i strah kod svih žena i budućih majki", navodi Stamenkovski.

U saopštenju se dodaje da se "sa slučajevima nasilničkog postupanja prema porodiljama se moramo obračunati sistemski i iz korena".

U januaru su u Beogradu održani protesti pod nazivom "Porodilište, a ne klanica", nakon što je porodilja Marica Mihajlović iz Sremske Mitrovice objavila da je tokom porođaja doživela akušersko nasilje, nakon kojeg je njena beba preminula.

Jedan od poslednjih slučajeva u Srbiji za koji postoji sumnja da je reč o akušerskom nasilju, desio se u Zdravstvenom centru u Vranju 17. aprila, kada je 37. godišnja žena preminula tokom porođaja.

XS
SM
MD
LG