Dostupni linkovi

Ministarka za brigu o porodici kaže da su priče o akušerskom nasilju 'deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji'


Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije (foto arhiv)
Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije (foto arhiv)

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da su priče o akušerskom nasilju i lošim uslovima u porodilištima, "deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji".

"Dvadeset godina se ovde vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, i to je deo globalne agende. I zato se potencira i akušersko nasilje, i loše stanje u porodilištima, i loša hrana i zato se na tome uporno insistira", izjavila je Đurđević Stamenkovski gostujući na TV Prva 23. jula.

Jedan od poslednjih slučajeva u Srbiji za koji postoji sumnja da je reč o akušerskom nasilju, desio se u Zdravstvenom centru u Vranju 17. aprila kada je 37-godišnja žena preminula tokom porođaja.

Više javno tužilaštvo u tom gradu kasnije je saopštilo da je uzrok smrti porodilje ruptura materice i da se može raditi o nesavesnom pružanju lekarske pomoći, a načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo u toj zdravstvenoj ustanovi je smenjen.

Zbog akušerskog nasilja u Srbiji, u januaru su održani protesti pod nazivom "Porodilište, a ne klanica" podstaknuti objavom Marice Mihajlović da je tokom porođaja u Sremskoj Mitrovici preživela akušersko nasilje, nakon kojeg je njena beba preminula.

Podstaknute tim slučajem, veliki broj žena su tada svoja negativna iskustva iz porodilišta širom Srbije podelile na društvenim mrežama.

Udruženje građana "Kreni-promeni" tada je zatražilo od Ministarstva zdravlja Srbije da se ženama omogući prisustvo pratioca na porođaju.

Kako su rekli predstavnici tog pokreta u Beogradu, ministarstvu je dostavljeno 190.000 potpisa u akciji "Stop akušerskom nasilju" kojom se pruža podrška budućim majkama.

Precizirali su da se od nadležnih traži da porodiljama u celoj zemlji daju pravo da izaberu pratioca po ličnom izboru koji bi sa njima bio tokom porođaja.

XS
SM
MD
LG