Dostupni linkovi

Šta poslije ostavke Rađenovića?


Lazar Rađenović
Lazar Rađenović

Aktuelni predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, koji je uhapšen prošle sedmice sa još 12 bivših i sadašnjih budvanskih funkcionera, podnio je ostavku, pišu mediji.

Tako budvanska saga ulazi u novu fazu nakon koje bi trebalo da bude poznato kako će ubuduće funkcionisati vlast u tom gradu čija su prethodna dva gradonačelnika hapšeni zbog optužbi da su zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu i njene građane za više miliona eura.

Hoće li sada Budva dobiti novog gradonačelnika iz DPS ili će biti formirana tehnička vlast, kako predlaže opozicija?

Prema saznajima štampe Lazar Rađenović je DPS-u dostavio pisanu ostavku na funkciju gradonačelnika Budve, a očekuje se da o svojoj odluci obavijesti i skupštinu tog grada koja treba da konstatuje njegovu ostavku.

Rađenović je napisao da ostavku podnosi iz moralnih razloga kao i da će dokazati nevinost.

Ostalo je, međutim u domenu špekulacije da li je Rađenović podnio ostavku zaista svojevoljno zbog odgovornosti prema funkcionisanju lokalne vlasti ili je ona uslijedila nakon sjednice Izvršnog odbora DPS-a u proširenom sastavu koja je održana u Budvi a kojoj su prisustvovali i potpredsjednik DPS-a Duško Marković i politički direktor Tarzan Milošević.

Kako god bilo, sada je pitanje da li će Budva dobiti novog gradonačelnika i da li će on biti iz DPS ili će cijela stvar ići na vodu SNP i opoziciji koji su zatražili formiranje tehničke vlade do održavanja izbora.

Predsjednik OO SNP u Budvi Veselin Marković za RSE kaže da njihova inicijativa nije bila uperena protiv bilo koga već im je cilj konsolidacija haotičnog stanja u Budvi nakon najnovijeg hapšenja čelnika te opštine

„Bila je ideja da se na taj način konsenzusom u lokalnom parlamentu pokuša Budva izvući iz teške krize u kojoj se nalazi sa 100 hiljada eura duga i blokadom računa. Veoma je teško bilo kojoj partiji da sve to sama uradi. Izbori su svakako veoma blizu i kako god da se završi ovo očekujem da će u kratkom roku doći do izbora i nove podjele karata koja će nadam se dovesti do promjene vlasti. Taj među korak koji će oni napraviti sada neće previše koristi donijeti ni njima ni građanima Budve.“

Marković ovako komentariše potez Rađenovića koji je o ostavci prvo obavijestio partiju a ne lokalnu skupštinu koja treba da odluči o njegovom razrješenju:

„To nije logično jer ga partija nije izabrala na tu funkciju nego skupština. No, znamo kako u DPS funkcionišu te stvari pa je i ovo nekakav logičan slijed događaja sa tim u vezi.“

Lazar Rađenović je došao na čelo Opštine Budva 2011. godine nakon što je uhapšen njegov prethodnik Rajko Kuljača za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Zavala, a koji je sada svjedok saradnik tužilaštva.

Rađenović je inače hapšen i u martu prošle godine po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, zbog sumnje da je kao potpredsjednik Opštine zadužen za finansije i član Komisije za javno nadmetanje tokom 2007. godine prilikom kupoprodaje opštinskog zemljišta na brdu Košljun zloupotrijebio službeni položaj i oštetio gradsku kasu za dva miliona eura.

Tada nije podnio ostavku već je svega nekoliko dana po puštanju iz pritvora potpisao saglasnost na Predlog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem "Kraljičina plaža - Dubovica".

Inače, Ugovor o zakupu Kraljičine plaže nedavno je u crnogorskom parlamentu oborila opozicija zajedno sa dijelom poslanika SDP što je samo ogolilo dimenzije sukoba unutar vladajuće koalicije i na lokalnom nivou u Budvi ali i na državnom.

Za SDP u Budvi opoziciona inicijativa o tehničkoj vlasti nije prihvatljiva a da li će podržati kandidata DPS za novog gradonačelnika to kažu zavisi od njegovih referenci i kvaliteta.

„Ne bih govorio o referencama prethodnika ali je jednostavno neophodno da kada se nalazimo u ovakvoj situaciji znamo reference onoga ko treba da vodi ovaj grad u narednih godinu. Naravno, polje našeg djelovanja je ograničeno predizbornim koalicionim sporazumom. Mi u skladu sa time možemo da se opredijelimo za tu saradnju ali kada je već koalicioni partner nedavno najavio raskid koalicije onda se sa posebnom pažnjom moramo odnijeti prema svim pitanjima a naročito ovako važnom kao što je davanje povjerenja predsjedniku opštine“, kaže za RSE predsjednik SDP u Budvi Mihailo Đurović.

XS
SM
MD
LG